sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Voima ilmenee heikkoudessa

Siksi iloitsen heikkoudesta, loukkauksista, vaikeuksista, vainoista ja ahdingoista, joihin joudun Kristuksen tähden. Juuri heikkona olen voimakas. 2.Kor.12:10.

Jos sinulta kysyttäisiin, mikä on sellainen yksittäinen ihmisiin liittyvä ongelma, johon törmäät sekä seurakunnassa että yleensäkin elämässä, mitä vastaisit? Minä vastaisin: itsekeskeisyys.

Itsekeskeisyys ilmenee voimakastahtoisuutena, oman mielipiteen ajamisena, jopa narsismina. Itsekeskeiset ihmiset eivät kuuntele muita, heitä ohjaa oma tahto. Itsekeskeinen ihminen ei kykene olemaan empaattinen ja asettumaan toisten asemaan, häntä ohjaavat omat subjektiiviset tunteet ja loputon itsevarmuus. He ovat lammastarhan puskijoita. Aina puskemassa toiset pois tieltä. Heidän mottonsa on: ”täältä tulee lopullinen totuus, täältä tulen minä!” Pahinta on, että tällaiset ihmiset valikoituvat kirkkojen johtotehtäviin, herätysliikkeiden eturiviin ja seurakunnan pastoreiksi tai vanhimmistoon.

Raamatusta nousee kuitenkin esiin erilainen kuva hurskaasta ihmisestä. Todelliset Jumalan palvelijat joutuvat tilanteisiin, joissa he tulevat syvästi ja aidosti tiedostamaan oman heikkoutensa. Heillä voi olla ruumiillisia heikkouksia tai luonteen ongelmia. Heillä voi olla ”pistin lihassa”. He ovat niin tietoisia omista puutteistaan, että he epätoivoisesti tarvitsevat Jumalaa avukseen. Eikä vain kerran tai kaksi, vaan joka hetki.

Niinpä haluan rohkaista sinua, jos tunnet olevasi epätäydellinen, jos koet häpeää itsestäsi, jos sinua syrjitään, jos sinulla on alemmuuden tunnetta, jos koet olevasi alamittainen. Juuri siinä Jumala on sinua lähellä. Hän voi olla apu, joka kääntää heikkouden vahvuudeksi, häpeän kunniaksi, alamittaisuuden voitoksi, alemmuuden Jumalalle otolliseksi nöyryydeksi. Siinä sinun elämäsi ja Jumalan todellisuus yhtyvät. Niin kuin hedelmäpuu jalostetaan, niin sinutkin jalostetaan sen haavan kautta, joka sinussa on. Älä siis ole häpeissäsi, älä pelkää: Jumalan voima on sinunkin kohdallasi riittävä, sillä: minun voimani tulee täydelliseksi heikkoudessa. 2.Kor.12:9 KR38.

lauantai 30. maaliskuuta 2019

Varmuus pelastuksesta

Älä kuuntele kaikkea mitä puhutaan, ettet joutuisi kuulemaan sitäkin, miten palvelijasi kiroaa sinua. Saarn.7:21.

Olemme herkkiä muiden mielipiteille. Suomalaisen sanotaan miettivän aina: ”Mitähän he minusta ajattelevat?” Jos kuulemme itsestämme lausuttavan jotakin kielteistä, se heti paisuu mielessämme suureksi loukkaukseksi. Olen itse samalla viivalla, sillä huono itsetuntoni tekee minusta herkän muiden möläytyksille.

Mutta onko sillä loppujen lopuksi niin suurta väliä, mitä he minusta ajattelevat? Jos he puhuvat selkäni takana minusta pahaa, entä sitten? Jos he keksivät valheita minusta, eivätkö he kärsi siitä itse eniten? Sanoohan sana: Juuri sydämestähän lähtevät pahat ajatukset, murhat, aviorikokset, siveettömyys, varkaudet, väärät todistukset ja herjaukset. Nämä ne ihmisen saastuttavat, ei se, että syö pesemättömin käsin. Matt.15:19-20. Vahinko on siis heidän, ei minun. Jos minua parjataan, minunhan pitäisi hyppiä ilosta! Miksi?

Autuaita olette te, kun teitä Ihmisen Pojan tähden vihataan ja herjataan, kun ihmiset erottavat teidät keskuudestaan ja inhoavat teidän nimeännekin. Iloitkaa silloin, hyppikää riemusta, sillä palkka, jonka te taivaassa saatte, on suuri. Samoinhan tekivät heidän isänsä profeetoille. Luuk.6:22-23.

Tiedämme, että jos olemme uskossa Herraan Jeesukseen, ei mikään kadotustuomio kohtaa meitä (Room.8:1). Tiedämme myös, että kun olemme hänen rakkautensa piiriin päässeet ja tulleet osallisiksi pelastuksesta, ei mikään voi meitä erottaa hänen rakkaudestaan. Paavali sanoo sen niin kauniisti:

Olen varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, eivät enkelit, eivät henkivallat, ei mikään nykyinen eikä mikään tuleva eivätkä mitkään voimat, ei korkeus eikä syvyys, ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme. Room.8:38-39.

Niinpä sinäkin, Kristuksen oma, saat olla varma siitä, että sinun pelastustasi ei heilauta paikaltaan mikään eikä sinun taivaallista perintöosaasi oteta sinulta pois. Sinusta voidaan puhua pahaa – ei se vähennä mitään sinun tulevasta autuudestasi, päinvastoin. Vaikka koko maailma täytettäisiin valheilla, jotka antavat sinusta väärän kuvan, Jeesuksella on aina oikea kuva sinusta. Unohda ihmisten mielipiteet, älä keskity niihin. Keskity Jumalan mielipiteeseen sinusta. Jumalan mielipide sinusta on toiselta nimeltään ”Kristuksen kirkkauden evankeliumi”. Se julistaa sinulle armoa, se puhuu sinusta hyvää, se tietää sinun olevan Jumalan lapsi, ikuiseen elämään kutsuttu, se lupaa sinulle muuttumisen kohti täydellisyyttä, se lupaa ylösnousemuksen osallisuutta ja kuolemattomuutta.

Käy uskon jalo kilpailu ja voita omaksesi ikuinen elämä, johon sinut on kutsuttu ja jonka olet tunnustanut päämääräksesi, kun monien todistajien läsnä ollessa lausuit hyvän tunnustuksen. 1.Tim.6:12.

perjantai 29. maaliskuuta 2019

Älä suostu holhottavaksi

Mutta Daavid vastasi: ”Miksi te puututte minun asioihini, Serujan pojat? Miksi te yritätte johtaa minua harhaan? 2.Sam.19:23.

Onko sinun elämässäsi joku, joka aina puuttuu sinun asioihisi? Haluaisitko sanoa hänelle: ”Hanki oma elämä!” Jos niin on, esitän arvauksen: hän on joku sinun lapsuuden aikaisen perheesi jäsen! Äiti tai isä tai joku sisaruksistasi! Jos ei sitten anoppi! Daavidin tapauksessa oli kysymys hänen serkuistaan. [Tarkemmin sanoen sisaren pojista, ks. 1.Aik.2:16.]

Minulla on ollut ”ilo” saada näitä elämääni sekaantujia sulostuttamaan minun oloani ihan useampiakin. Heidän tapansa puuttua asioihini vaikuttaa holhoamiselta. He saavat minut tuntemaan itseni pikkulapseksi, joka ei muka osaa itse päättää asioistaan. Heidän viisautensa on pelkkää kontrolloimista, halua toteuttaa omia päähänpinttymiään ja keskenkasvuisia tapojaan minun kauttani. Heidän ohjauksensa takana on usein silkka väärinkäsitys, räikeästi vääristynyt kuva minusta. Sama tilanne esiintyy myös herkästi seurakunnassa. Seurakunnan silmäätekevät esittävät odotuksia ja vaatimuksia, jotka vain heijastavat sitä tosiasiaa, että he eivät tunne minua eivätkä olosuhteitani. He eivät tiedä asioitani, ja siksi esittävät sokeaan arvailuun perustuvia ratkaisuja. Joskus heidän oma uskonkiihkoilunsa vain pursuaa heistä ulos kuin rikkipitoinen höyry tulivuoresta.

Niinpä rohkaisen sinua, jos olet yhtään samassa tilanteessa. Hankkiudu eroon tai ainakin kauemmaksi noista, jotka holhoavat sinua ja suosittelevat sinulle tekoja, jotka eivät ole sinun persoonasi tai uskosi mukaisia. Ole rohkeasti oma itsesi. Eihän sinun tarvitse olla mikään kapinallinen, mikään hunsvotti, joka ei kuuntele ketään. En suosittele mitään niskoittelua niskoittelun vuoksi. Mutta jokaisen tulee oppia ottamaan vastuu itsestään ja tekemään omia päätöksiä. Jokaisen tulee saada elää niin kuin katsoo oikeaksi, varsinkin jos ihminen haluaa elää jumalisesti ja kristillisen moraalin mukaan. Sitä kun ei automaattisesti löydä seurakunnasta – oletko huomannut sen? Jos haluat elää Kristuksen tosi seuraajana, sinun tulee oppia asiat Raamatusta eikä tehdä niin kuin kaikki muutkin ihmiset tekevät – edes uskovista ei aina kannata ottaa mallia.

Ole siis rohkeasti oma itsesi. Tee sen mukaan kuin sana suosittelee. Elä rauhassa kaikkien kanssa, mutta riittävän kaukana holhoajista. Kasva aikuiseksi. Rakenna elämääsi Kristus-kalliolle Jumalan sanalla ja rukouksella. Ole päättäväinen Kristuksen seuraaja – kokosydämisesti. Niin saat kasvaa aikuiseksi myös uskossa ja tiedät, että tämä apostoli Johanneksen neuvo on tarkoitettu sinun kaltaisillesi:

Teissä kyllä pysyy se voitelu, jonka olette Pyhältä saaneet, ettekä te tarvitse kenenkään opetusta. Hänen Henkensä opettaa teitä kaikessa ja on tosi, hänessä ei ole petosta. Niin kuin hän on teitä opettanut, niin pysykää hänessä. 1.Joh.2:27.

torstai 28. maaliskuuta 2019

Tilinteon päivä tulee

Jumalan ihmisen ei tarvitse pelätä tulevaisuutta, vaikka ilmassa onkin synkkiä ennusteita siitä, mihin maailmantalous on menossa, miten ilmasto kehittyy, kuinka ympäristö saastuu ja kuinka kristillinen usko on yhä epäsuositumpaa. Uskovina voimme nostaa päämme: Kun nuo tapahtumat alkavat, nostakaa rohkeasti päänne pystyyn, sillä teidän vapautuksenne on lähellä (Luuk.21:28).

Lopun ajan tapahtumien vyöryessä turvamme on ikiaikojen Jumalassa. Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kantavat ikuiset käsivarret. 5.Moos.33:27. Vaikka taloudessa menee huonosti, voin sanoa: Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Ps.23:1. Sairauden yllättäessä uskallan luottaa Jumalan lupaukseen: Minä, Herra, olen sinun parantajasi (2.Moos.15:26). Kun väkivaltaiset ihmiset uhkaavat minua, voin rohkaista mieleni, sillä Herra lupaa: minä olen sinun kanssasi, minä autan ja suojelen sinua, sanoo Herra. Minä pelastan sinut pahojen käsistä, vapautan sinut väkivaltaisten kourista! (Jer.15:20-21). Kun jumalattomat rehentelevät ja pilkkaavat uskoani, voin olla varma: Herra nauraa jumalattomalle, hän tietää, että tilinteon päivä tulee (Ps.37:13).

Kaikissa asioissani saan turvata Jumalaan ja hänen lupauksiinsa, kun hän vakuuttaa: – Minä en sinua jätä, en koskaan sinua hylkää. Sen tähden me voimme turvallisin mielin sanoa: – Herra on minun auttajani, siksi en pelkää. Mitä voisi ihminen minulle tehdä? (Hepr.13:5-6).

keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Sateen kohina kuuluu jo?

Minä annan sateet ajallaan, ja ne ovat siunauksen sateet. Hes.34:26.

Emme voi välttää kokemasta aika ajoin kuivia jaksoja elämässämme. Kuiva kausi voi tulla koko seurakunnan osaksi. Näyttää siltä, että käymme nyt Suomessa läpi kaikkien aikojen kuivinta jaksoa, kun herätyksen merkkejä ei juuri esiinny edes paikallisesti. Tämän tulisi viedä meitä rukousalttarille pyytämään Herralta sateita:

Pyytäkää Herralta sateita, pitkälle kevääseen saakka! Herra nostattaa tuulispäät ja pilvet, hän lähettää sadekuurot. Hän antaa viljan viheriöidä jokaisen pellolla. Sak.10:1.

Meillä tulisi olla myönteinen odotus sydämessämme. Meillä tulisi olla uskoa siihen, että Jumala on voimallinen kääntämään tämän kuivuuden rankkasateiksi. Usko alkaa toimia aina ennakkoon, se näkee hengessä asioita, joita luonnolliset silmät eivät näe. Elia kuuli sateen kohinan, kun mitään näkyviä merkkejä sateen tulosta ei vielä ollut: Elia sanoi Ahabille: ”Lähde nyt syömään ja juomaan, sateen kohina kuuluu jo.” 1.Kun.18:41. Elian rukoustaistelu Karmelilla on oiva näyte siitä, miten uskon rukous toimii. Usko näkee näkymättömiä, usko toimii kärsivällisesti ja usko johtaa voittoon: Seitsemännellä kerralla palveluspoika sanoi: ”Nyt mereltä nousee pieni pilvi, miehen kämmenen kokoinen.” Silloin Elia sanoi: ”Mene sanomaan Ahabille, että hän valjastuttaisi hevosensa ja lähtisi heti, ettei sade ehdi estää matkantekoa.” 1.Kun.18:44.

Tarvitsemme uskoa, kun rukoilemme tähän maahan hengen sateita. Saamme sitä uskoa, kun luemme sanaa. Raamattu kertoo meille, että Jumala haluaa antaa hengen sateet kuivuuden keskelle. Hän haluaa uudistaa kansansa. Hän haluaa herättää meidän sydämemme eloon ja virvoittaa uskonelämämme niin että se kukkii ja kukoistaa ja kantaa hedelmää. Hän ei halua, että jäämme kuivuuden ja hedelmättömyyden valtaan.

Rohkaisen siis sinuakin liittymään tähän rukousrintamaan, joka hiljaisena, mutta kärsivällisenä nyt rukoilee hengen sateita tähän maahan. Ne sateet tulevat ensimmäisenä niiden sydämiin, jotka tätä rukoustaistelua ovat käyneet. Heidän uudistumisensa kautta Herra uudistaa koko seurakuntansa. Ja kun seurakunta on uudistunut, herätys leviää kansan keskelle. Haluathan sinä olla niiden ensimmäisten joukossa, jotka Herra lähettää liikkeelle? Haluathan olla niitä uskovia, jotka ovat saaneet ammentaa vettä pelastuksen lähteistä ja ovat kykeneviä juottamaan muitakin? Sinun kauttasi Jumala haluaa toimia, sinun rukouksiisi hän haluaa vastata, sinut lähettää sateentekijäksi Suomen kansan keskelle. Jos Jumala ei saa ketään suomalaista liikkeelle, hän voi lähettää meille ulkomailta miehiä ja naisia, jotka tuovat meille Jumalan kirkkauden ja voiman konkreettisesti. Mutta uskotaan, rukoillaan ja odotetaan Jumalan ilmestymistä tulevina päivinä.

Siionin lapset, iloitkaa ja riemuitkaa Herrasta, Jumalastanne! Hyvyydessään hän lahjoittaa teille jälleen sateen, lähettää sadekuurot ajallaan, antaa syyssateen ja kevätsateen niin kuin ennen. Joel.2:23.

Sinä, Jumala, annat runsaat sateet, nääntyneen maasi sinä saat jälleen kukoistamaan. Ps.68:10.

tiistai 26. maaliskuuta 2019

Tartu lupaukseen

Raamattu on lupausten kirja. Jos sinun elämässäsi on jokin asia, joka kaipaa korjaamista, etsi Raamatusta sitä koskeva lupaus ja tartu siihen lujasti kiinni. Kun alamme turvautua Jumalan antamiin lupauksiin, se merkitsee, että haluamme uskon avulla päästä kokemaan lupausten täyttymisen. Usko merkitsee lupaukseen tarttumista, Jumalan antaman lupauksen mietiskelyä ja ajatusten suuntaamista niin, että alamme vähitellen olla täysin samaa mieltä Jumalan kanssa.

Raamattu on kuin kampa, jolla suoristamme sotkuiset ajatuksemme. Kun odotamme uskon varmuudessa ja iloisin mielin sitä hetkeä, jolloin lupaus toteutuu, me toimimme uskon mukaan. Elämä Jumalan yhteydessä vaatii tätä uskon asennetta. Voimme lukea Raamattua innolla, kun tiedämme, että se on täynnä lupauksia meitä varten. Juuri tänään voin löytää sieltä lupauksen, jota en ole aiemmin edes huomannut siellä olevankaan. Voin ottaa sen vastaan ja omistaa elämääni. Ne lupaukset eivät ole tyhjää puhetta, sillä: Eihän myöskään Jeesus Kristus, Jumalan Poika… tullut ollakseen sekä ”kyllä” että ”ei”, vaan hänessä toteutui ”kyllä”. Ovathan Jumalan lupaukset, niin monta kuin niitä on, saaneet hänessä vahvistuksen. Siksi mekin vastaamme hänen kauttaan: ”Aamen”, Jumalan kunniaksi. 2.Kor.1:19-20.

Monet ihmiset keskittyvät tosiasioihin. He täyttävät elämänsä seuraavan kaltaisilla tosiasioilla: olen sairas, olen köyhä, olen velkaantunut, olen lahjaton, olen unohdettu, olen sivullinen, olen petetty, olen hylätty. Tai olen läheisriippuvainen, olen alkoholisti, olen syntinen, olen toivoton tapaus. Jumalan sana kuitenkin tuo peliin toivon ulottuvuuden. Se toivo sisältää muutoksen mahdollisuuden. Jumalan sana, joka kertoo, miten Jumala meidät näkee, ei jätä meitä yksin ja hylätyiksi, sairaiksi ja vaille toivoa. Jumalan sanan valossa voimme nähdä, että emme ole olosuhteiden uhreja, vaan meillä on kaikki mahdollisuudet olla pärjääviä ihmisiä. Me saamme luottaa, että kaikissa elämämme vaiheissa Jumalan vahvat käsivarret kantavat meitä. Jumalan sana voi uskon kautta jopa kumota tosiasiat. Tämän ihmeen kokeneista ja uskoon tulleista ihmisistä voimme sanoa:

Kristukseen tekin nyt uskotte kuultuanne totuuden sanan, pelastuksenne evankeliumin. Ef.1:13.

maanantai 25. maaliskuuta 2019

Minä nostan ja kannan

Herra haluaa sanoa sinulle, jolla on nyt vaikeaa:

Katso, minä tiedän sinun ahdinkosi. Minä tiedän, että sydämesi on nyt haavoilla. Minä näen, kuinka murtunut ja epätoivoinen sinä olet. Mutta, rakas lapseni, sinä olet kuitenkin minun erityissuojeluksessani. Sinä olet minun silmäteräni eikä mitään tapahdu sinulle minun tietämättäni.

Vaikka sinulla on nyt vaikeaa, sinä toivut hyvää vauhtia. Mutta jos sinulta olisi katkennut jalka, kestäisikö siitä toipuminen kauan? Jos käsi olisi murtunut, eikö sinun pitäisi kantaa sitä lastassa tai kipsissä jonkin aikaa? Nyt sinun tulee antaa itsellesi aikaa toipumiseen ja odottaa kärsivällisesti, että haavasi paranevat. Katso, minä annan sinun haavoihisi balsamia. Minä annan Pyhän Henkeni kautta sinulle lohdutusta ja rohkaisua. Minä vahvistan sinua sanani kautta ja sinä paranet.

Ota uskossa vastaan minun apuni ja vaella ehyellä sydämellä edelleen minun teitäni, vaikka oletkin elämän kolhima, pahasti haavoilla, sisäisesti runneltu. Sinä saat olla minun todistajani jokaista vastaan, joka sinua kolhii. Sinut minä olen valinnut todistajakseni, jotta voin tuomita nuo vääryyden ihmiset, jotka sinua kaltoin kohtelevat. Sinä tulet vielä tästä koetuksesta läpi ehjänä, entistä vahvempana. Sinä saat minulta suuren palkan kärsimyksistäsi, kun minä ne hyvitän. Mutta nuo pahantekijät saavat ansionsa mukaan.

Kiitä siis minua, lapseni, koetuksesi keskellä. Et sinä jää pimeään, vaan minä johdan sinut valoon. Minä nostan sinut kunniaan. Et sinä jää häväistyksi. Kun sinä toivut, minä tuon sinun luoksesi ihmisiä, jotka ovat kokeneet vastaavia kohtaloita. Sinä saat heitä auttaa ja tukea. Sinä annat heille vertaistukea, koska olet käynyt läpi samat koettelemukset. Ole rohkealla mielellä, katso luottavaisesti tuleviin päiviin. Minä kannan sinua sylissäni näiden vaikeiden päivien yli.

Niin minä olen tehnyt ja niin yhä teen, minä nostan ja kannan ja pelastan. Jes.46:4.

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Jalkapuoli Jeesus

Mutta Jumala osoittaa rakkautensa meitä kohtaan siinä, että Kristus kuoli meidän puolestamme, kun vielä olimme syntisiä. Room.5:8.

Kristuksessa meille syntisille ilmestyi tämä täydellinen rakkaus. Emme tule uskoon niin, että valitsemme kristillisen maailmankatsomuksen ja alamme kannattaa kristillisiä arvoja. Tulemme uskoon, kun tajuamme oman toivottomuutemme ja oivallamme, että Kristus tuli meitä toivottomia varten.

Muistan, kun olin vielä herätyksessä. Olin lukenut Raamattua ja kokenut pari kertaa, kuinka Jumalan sana puhutteli minua. Se ei ollut mikään ”tee parannus ja anna elämäsi Jeesukselle” – sana, vaan jotakin rohkaisevaa, lohduttavaa, toivoa antavaa, josta kävi ilmi, että Jumala rakastaa minua.

Olin aika ajoin syvässä ahdingossa. Toisaalta se ahdinko oli sisäistä, toisaalta ulkonaista. Töissä oli tietynlaista painostusta, jonka koin kiusaamisena. Menin ruokatuntisin usein jonnekin, missä sain olla yksin ja saatoin rauhoittua. Kerran menin kirkkoon. Katselin siellä tyhjässä kirkossa kaikkea, mitä keskiaikainen kivikirkko voi silmälle tarjota. Siellä oli myös sivuseinällä vanha krusifiksi, josta oli toinen jalka lahonnut pois. Tässä karkeatekoisessa puuveistoksessa oli määrättyä erilaisuutta verrattuna niihin alttaritauluihin, joita olin tottunut näkemään. Jeesus oli verinen. Veri pursusi etenkin hänen kylkihaavastaan. Kristuksen kasvot eivät olleet rauhallisen nukkuvat, vaan hän irvisti tuskasta.

En suosittele mitään uskonnollisia kuvia tai krusifikseja, mutta jos niiden tarkoitus on välittää evankeliumi, niin silloin on parasta, että ne antavat oikean kuvan Kristuksesta. Joskus Jeesus on ristiinnaulittunakin kuvattu jotenkin saunapuhtaana bodarina, joka kuntoilee ristin muotoisessa kuntolaitteessa. Joskus taas mennään toiseen äärimmäisyyteen ja mässäillään väkivallalla eikä silti tavoiteta asian ydintä.

Asian ydin on tämä: Jeesus kärsi minun tähteni. Jeesus kärsi, koska hän rakasti minua – ehdoitta. Tämän rakkautensa voimalla hän kutsuu minua yhteyteensä.

Jotenkin siellä kirkossa, silloin ruokatunnilla, oman ahdinkoni keskellä, minulle valkeni evankeliumin ydin. Olihan se jo tuttua ja tiesin asiat, mutta siellä kohtasin jalkapuolen Jeesuksen ja hänestä voi sanoa: Jumalan hulluus on ihmisiä viisaampi ja Jumalan heikkous ihmisiä voimakkaampi. 1.Kor.1:25. Minä olin saanut jo vuosia olla uskovien ihmisten vaatimusten keskellä, heidän kovuutensa ja tylyytensä keskellä, olin saanut maistaa lainalaisuuden kirousta: sinun täytyy, sinun pitää, sinun on pakko… – En pystynyt silloin enkä pysty tänäänkään täyttämään ihmisten vaatimuksia. Minuun lyötiin leima ”vastuuton”. Niin, Jeesus kantoi sen vastuun, jota minä en kyennyt kantamaan.

Olin jokseenkin järkyttynyt, kun uskoon tultuani löysin seurakunnan keskeltä, sen uskontunnustuksesta, lain vaatimuksen. Kannan tästä surua sydämelläni vieläkin. Voisin läksyttää äitiseurakuntaani samoin kuin Paavali läksytti galatalaisia, mutta olen todennut, että he eivät kuuntele.

Mutta haluan sanoa sinulle, joka olet elämäsi tylyjen tosiasioiden keskellä ja ehkä myös tylyjen uskovaisten keskellä hämmentynyt: Jeesus rakastaa sinua ehdoitta. Hän on antanut henkensä puolestasi. Sinä olet hyväksytty ja kutsuttu Jumalan lapsen asemaan. Sinun syntivelkasi on maksettu.
Sen tähden sinun tulee olla rohkea ottamaan vastaan armon evankeliumi. Sinun huonommuuden tunteesi ei ole este, se on suositus. Juuri niin huonona ja epäonnistuneena kuin olet, sinä olet ensimmäinen tulemaan Jeesuksen syliin.

Astukaamme sen tähden rohkeasti armon valtaistuimen eteen, jotta saisimme armoa ja laupeutta, löytäisimme avun silloin kun sitä tarvitsemme. Hepr.4:16.

lauantai 23. maaliskuuta 2019

Ole rauhan lapsi

Kuinka kauan minun pitää huutaa, etkö kuule minua, Herra? Kuinka kauan minun täytyy valittaa väkivallan tähden, etkö sinä auta? Hab.1:3.

Näin profeetta parahtaa, kun hän kärsii ongelmasta, josta myös monet meidän aikamme ihmiset kärsivät. Sinäkin voit joutua kärsimään väkivaltaa eri muodoissaan, jos ei fyysistä, niin henkistä. Sinun tulee Jumalan palvelijana osata valita oikea tie: olla provosoitumatta, jättää kostamatta, sillä kosto on aina lihan mieliteko – pysyä rauhan lapsena (Luuk.10:6 KR38). Jos sinun rauhasi ei heille kelpaa, se palaa sinulle takaisin ja voit antaa sen niille, jotka ovat sen arvoisia. Jos sinua ahdistetaan, voit vetäytyä kauemmaksi. Etsiydy jumalisten ihmisten seuraan (Luuk.8:21).

Tänä päivänä monet joutuvat kokemaan suoranaista kiusaamista. Koulussa tai työpaikalla voi kuka tahansa joutua yhtäkkiä eristetyksi muista. Syy voi olla jokin poikkeava mielipide, persoonallisuuden erilaisuus tai vain liian korkea moraali. Ihmisille on vaikeaa sulattaa, kun joku elää korkeamman moraalin mukaan ja toimii hurskaammin kuin keskivertoihmiset. Vakaumuksellisuus on pelottavaa, oman tien kulkeminen kummallista. Kristillinen usko kaiken kaikkiaan – eikö se olekin jäänne jostakin muinaisuudesta?

Uskon tunnustaminen joukon keskellä voi riittää vainoamisen syyksi. Vainoaminen ei aina ole avointa, vaan peiteltyä juonittelua, jäynän tekoa, takana puhumista, erilaista myyräntyötä, epäluottamuksen rakentamista ja myrkyn kylvämistä. Näiden keskellä joudumme uskovina aika ajoin luovimaan ja opettelemaan rauhan lapsena elämistä. Ahdinkomme voi ajoittain tuntua ylivoimaiselta, mutta Henki auttaa meitä niin ettemme lihan himoa täytä. Tarkoitan tätä: antakaa Hengen ohjata elämäänne, niin ette toteuta lihanne, oman itsekkään luontonne haluja. Gal.5:16.

Ahdinkomme keskellä turvaudumme aina Jumalan apuun, sillä: hän kuulee köyhän avunhuudot ja rientää turvattoman auttajaksi. Hän säälii kurjaa ja avutonta ja pelastaa köyhät ahdingosta, lunastaa heidät väkivallan ja sorron alta, ja jokaisen henki on hänelle kallis. Ps.72:12-14. He eivät kuule kurjien itkua – Jumala sen kuulee. Job.34:28.

perjantai 22. maaliskuuta 2019

Viisauden lapset

Älä vastaa tyhmälle hänen tyhmyytensä mukaan, ettet itsekin saisi tyhmän nimeä. Vastaa tyhmälle hänen tyhmyytensä mukaan, ettei hän kuvittelisi olevansa viisas. Sananl.26:4-5.

Mitä se tarkoittaa, kun sanotaan, että ”Jumalan sana on elävä”? – Varmaan monia asioita, mutta ainakin sitä, että se ”elää tilanteen mukaan”. Sama viisaus ei käy kaikkiin tilanteisiin, siis tarvitsemme Pyhää Henkeä, joka osaa soveltaa sanaa oikein ja valita kuhunkin tilanteeseen sopivan neuvon.

Olen huomannut, että tämä on vaikeaa nykyihmiselle. Jumalan sanan pitäisi olla jokin tieteellinen väittämä, joka on aina paikkansa pitävä. Näin ei vaan ole. Jeesus sanoi: Minä olen tie, totuus ja elämä. Joh.14.6. Totuus on siis elävä persoona, Jumalan Poika. Häntä seuraamalla voimme vaeltaa totuudessa. Jeesus selitti, kuinka hänen ja Johannes Kastajan elämäntavassa oli suuri ero, mutta kuinka he kuitenkin molemmat olivat viisauden lapsia (Matt.11:18-19).

Minä olen siinä määrin saanut profeetan kutsumuksen, että koen tehtäväkseni nostaa esiin epäkohtia. Olen paljon kritisoinut nykymenoa ja erityisesti seurakunnissa rehottavia vääryyksiä, epäapostolisia käytäntöjä ja muuta, jota nykyajan uskonnolliset ihmiset pitävät oikeana. Mutta olen myös Paavalin kanssa samaa mieltä seuraavasta:

Lopuksi, veljet, ajatelkaa kaikkea mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen. Tehkää sitä, mitä olette minulta oppineet ja vastaanottaneet, mitä olette minulta kuulleet ja minusta nähneet. Silloin rauhan Jumala on oleva teidän kanssanne. Fil.4:8-9.

Emme saa repiä sieluamme rikki olemalla ainoastaan ja vain kriittisiä. On syytä nähdä asiat kolmiulotteisesti, mikä tarkoittaa, että katselemme niitä eri näkökulmista. Voimme silloin nähdä myös paljon hyvää ja kiitettävää. On Jumalan tahto, että olemme tasapuolisia, kun arvioimme muita.
On Jumalan tahto, että olemme kiitollisia. Rohkaisen siis sinuakin tänään kiittämään, katsomaan asioita myönteisesti, olemaan toivorikas. Voimme nähdä ympärillämme paljon kaunista ja puhdasta, oikeaa ja rakastettavaa. Voimme kiittää Jumalaa kaikesta hyvästä, mitä olemme saaneet.

Kiittäkää kaikesta. Tätä Jumala tahtoo teiltä, Kristuksen Jeesuksen omilta. 1.Tess.5:18.

torstai 21. maaliskuuta 2019

Odota ja ole kärsivällinen

Olkaa siis kärsivällisiä, veljet, Herran tuloon asti. Niin maamieskin: kärsivällisesti hän odottaa maan kallista hedelmää kevään ja syksyn sadonkorjuuseen saakka. Jaak.5:7.

Minä olen kasvanut maalaistalossa ja isäni oli maanviljelijä. Syksyisin ja keväisin tehtiin pelloilla maanmuokkausta ja lannoitusta, kunnes siemen voitiin kylvää. Sitten satoa piti odottaa kesän yli. Kesä saattoi olla liian kuiva tai liian sateinen. Silti satoa odotettiin. Ei tullut mieleenkään, että syksyllä ei olisi mitään korjattavaa. Oltiin luottavaisia, oltiin kärsivällisiä, odotettiin hyvää satoa.

Meidän tulisi samoin odottaa rukousvastauksia. Ehkä olet rukoillut terveyttä, puolisoa, koulutuspaikkaa, työpaikkaa, palkankorotusta tai peräti, että Jumala avaa sinulle ovia hengelliseen työhön, missä voisit toteuttaa armoitustasi. Odota kärsivällisesti. Odottaminen kuuluu asiaan. Odota uskossa, luottaen Jumalaan, myönteisellä ja iloisella mielellä. Kun Jumala näkee, miten kaikesta sydämestäsi uskot hänen antavan sinulle suotuisan vastauksen, voit tällä uskon asenteellasi nopeuttaa vastauksen saamista.

Tänään voi olla sinun päiväsi. Tänään voi olla se päivä, kun rukousvastaus tulee. Tänään voit saada rohkaisevia uutisia lääkäriltäsi, tänään voit kohdata elämäsi rakkauden, tänään voi avautua se ovi, joka vie sinua eteenpäin tielläsi. Jumala voi yllättää ja saat enemmän kuin pyysitkään.

Jumalalle, joka meissä vaikuttavalla voimallaan kykenee tekemään monin verroin enemmän kuin osaamme pyytää tai edes ajatella, olkoon ylistys seurakunnassa ja Kristuksessa Jeesuksessa kautta kaikkien sukupolvien, aina ja ikuisesti. Aamen. Ef.3:20-21.

keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Ovet avautuvat ryskyen

Mutta joka saa anteeksi vähän, se myös rakastaa vähän. Luuk.7:47.

Olennaista kristillisessä uskossa on Kristuksen sovitustyö ja se, että olemme saaneet vastaanottaa Jumalan armon Kristuksessa. Olemme saaneet syntimme anteeksi – siitä lähtee kaikki uskonelämä. Jos usko lähtee liikkeelle mistä tahansa muusta, se johtaa vain uskonnollisuuteen, ei terveeseen uskoon.

On mielenkiintoista lukea Raamatusta, miten tämä terve usko vertautuu fariseusten, kirjanoppineiden ja lainopettajien uskoon. Vielä sitäkin mielenkiintoisempaa on soveltaa tätä vertailua nykypäivään. Kun seuraan minkä tahansa kirkkokunnan päätöksentekoa, huomaan päätösten menevän säännönmukaisesti harhaan ja poispäin evankeliumista. Ihmisten komiteat ja veljeskokoukset tekevät omituisia päätöksiä. Yhtäkkiä armahdettu syntinen ei olekaan enää mitään, vaan vain elämässään onnistuneet (lue: hurskaiden kulissien pystyttäjät) ja lain kirjaimen täyttäneet ovat jotakin. Seurakunnassa arvostetaan niitä, joilla ei ole mitään syntistä menneisyyttä takanaan, vaan ovat enempi tai vähempi ”kunnollisia”. Poikkeuksiakin on, mutta esimerkiksi helluntailaisilla määrätyt pykälät estävät vanhimmaksi pääsyn. Jos on takana avioero tai on naimisissa eronneen kanssa ei voi helluntaiherätyksen piirissä olla seurakunnan vanhin. Ainakin takavuosina oli tämä tilanne, en tiedä, onko poikkeuksia tehty myöhemmin.

Tällaiset säännöt voivat olla ihmisten mielissä asiallisia ja hyviä, mutta evankeliumin valossa ne ovat lainalaisuutta. Valitettavasti ne johtavat siihen, että seurakunnassa arvostetaan ihmisiä, jotka ovat saaneet anteeksi vähän.

Tämän valossa haluan rohkaista sinua, joka et ole saanut arvostusta seurakunnassa. Haluan kannustaa sinua eteenpäin uskon tiellä, sillä sinä olet saanut paljon anteeksi ja olet siksi Jumalalle rakas. Kristus tuntee sinut läheisesti ja tietää sinun luotettavuutesi, sinun nöyryytesi ja ensirakkautesi, ja toden totta: niin kuin sulhanen iloitsee morsiamestaan, niin sinun Jumalasi iloitsee sinusta. Jes.62:5. Sinä olet niitä viimeisiä, joista kerran tulee ensimmäisiä. Nuo, jotka sinua sysivät ja halveksivat, saavat kerran antaa paikkansa sinulle. Ole siis rohkealla mielellä ja tartu työhön, jonka olet Herralta saanut. Et ole liian halpa ihminen tekemään työtä Jumalan elopellolla. Sinulla on hengellisen työn kutsu ja sinun tulee keskittyä siihen. Sinulla on kutsu palvella niillä lahjoilla, joita olet saanut. Katso, Pyhä Henki tukee sinua, hän antaa sinulle voiman ja voitelun ylhäältä. Hän innoittaa sinua, hän antaa eläviä sanoja Kristuksen sydämeltä, hän raivaa syrjään esteet. Hän avaa sinulle ovia, joita fariseukset eivät voi sulkea. Sinun työsi kantaa hedelmää. Älä siis viivyttele, älä enää pidä itseäsi arvottomana evankeliumin työhön, vaan tartu toimeen. Sinä olet valittu ase Jumalan käyttöön, jalo astia arvokkaaseen käyttöön. Et tarvitse kenenkään ylipapin lupaa, vain Kristuksen, todellisen Ylimmäisen papin, antamat valtuudet toimia. Ne sinä olet saanut, sillä Jumala lähettää sinut. Vastustajia on paljon, mutta sinä olet käynyt koulun, jossa vastustus on ollut jokapäiväistä. Katso se aika on lähellä, jolloin nämä tapahtuvat ja elämässäsi alkaa uusi vaihe.

Katso, vuorilta lähestyvät ilosanoman tuojan askelet! Hän kuuluttaa: rauha on tullut. Vietä riemujuhliasi, Juuda, täytä kaikki lupauksesi. Ei koskaan enää käy sinun kimppuusi onnettomuuden tuoja. Hänet on lyöty ja tuhottu. Nah.2:1.

tiistai 19. maaliskuuta 2019

Sinä olet kauan rukoillut

Sinä olet rukoillut kauan sinulle tärkeätä asiaa. Sinä olet alkanut väsyä, koska vastausta ei ole kuulunut. Sinä olet lähellä sitä pistettä, jossa alat luovuttaa. Mutta kestä vielä hetki, sillä näin sanoo Herra: pyytävä saa, etsijä löytää, ja jokaiselle, joka kolkuttaa, avataan (Luuk.11:10).

Kristus neuvoo meitä olemaan lannistumatta vaikka rukousvastausta ei kuulu, kun hän kertoo leskivaimosta, joka pommitti pyynnöillään tylyä tuomaria (Luuk.18:1-8). Jeesus kuvaa taivaan Isän sydämen laadun hyvin voimakkain sanoin: Tottahan sitten Jumala hankkii oikeuden valituilleen, jotka päivin ja öin huutavat häntä avuksi. Hänkö viivyttäisi apuaan? Minä sanon teille: hän hankkii heille oikeuden viipymättä (Luuk.18:7-8).

Katso, sinun aikasi on ovella ja sinun hetkesi koittaa. Voitto tulee. Pahan voimat väistyvät, sillä tilinteon hetki on käsillä. Sinä saat kuulla ilosanoman ja juhlia voittoa. Saat nähdä, että pahan voimat alistetaan sinun jalkojesi alle. Sinulle on tehty vääryyttä, mutta Herra hankkii sinulle oikeuden.

Hän antaa syyttömyytesi käydä esiin kirkkaana kuin aamun valo. Sinun oikeutesi loistaa kuin keskipäivän aurinko. Ps.37:6.

maanantai 18. maaliskuuta 2019

Hän on varannut sinulle siunauksia

Joosefista hän sanoi: – Herra siunatkoon hänen maataan parhaalla, mitä taivas antaa, siunatkoon kasteella ja vedellä, joka kumpuaa maan syvyyksistä, parhaalla, mikä auringon voimasta kypsyy, vuodenaikojen parhailla antimilla, parhaalla, mitä ikivanhat vuoret tarjoavat, mitä ikuiset kukkulat tuottavat, parhaalla, mitä maa runsaudestaan antaa. Hän, joka asuu palavassa pensaassa, siunatkoon häntä suosiollaan. 5.Moos.33.13-16.

Sinä olet myös osallinen suurenmoisista siunauksista. On selvää, että hän, joka asuu palavassa pensaassa, on siunannut sinuakin suosiollaan. Hän, joka on lähettänyt rakkaan Poikansa maailmaan, halusi siunata sinuakin ja ottaa sinut sovituksen todellisuuteen, luoda sinut uudeksi ja valmistaa sinulle paikan taivaassa.

Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä! Hän on siunannut meitä kaikella Hengen siunauksella, taivaallisilla aarteilla Kristuksessa. Ef.1:3.

Ole siis siunattu tänään. Herra siunatkoon sinua, että voit olla terve. Herra antakoon sinulle hyvän toimeentulon, että sinun taloudellasi menee hyvin ja sinun kotisi on siunattu. Herra suokoon sinulle, mitä sydämesi kaipaa. Jos olet aikuistuva nuori, Herra antakoon sinulle opiskelupaikan ja ammatin. Hän auttakoon sinua löytämään paikkasi tässä yhteiskunnassa. Jos olet sinkku, Herra johdattakoon sinua tielläsi ja antakoon sinulle puolison. Jos olet naimisissa, hän antakoon sopua ja rakkautta parisuhteeseesi. Herra siunatkoon sinua ja antakoon sinulle lapsia. Herra antakoon uskollisuutensa näkyä sinun perheessäsi ja suokoon siunauksensa jatkua sukupolvien yli.

Herra siunatkoon sinun elämäsi ja kutsumuksesi. Hän auttakoon sinua löytämään paikkasi seurakunnassa. Herra antakoon paimenet ja opettajat, uskon ystävät ja esirukoilijat. Tulkoon sinun osaksesi kaikki kasvun eväät, jotta voit elää terveessä uskossa ja kasvaa siinä aikuiseksi. Hän antakoon sinulle innoitusta ja Hengen voitelun palvelutehtävääsi. Hän antakoon sinulle Pyhän Henkensä ja armoittakoon sinua hengelliseen työhön. Herra suokoon sinulle armonsa, että sinun palvelutyösi kantaa runsasta hedelmää, joka pysyy.

Jumala itse vahvistaa meitä ja teitä uskossamme Kristukseen, Voideltuun, ja on myös antanut meille voitelunsa: hän on painanut meihin sinettinsä ja antanut meidän sydämiimme vakuudeksi Hengen. 2.Kor.1:21-22.

Olkoon Jumalan nimi kiitetty ajasta aikaan, sillä yksin hänen on viisaus ja voima. Dan.2:20.

sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Minä johdatan

Katso, sinä olet kulkenut kivikkoista polkua. Minä tiedän sinun tiesi. Minä olen sinua johdattanut ja sinä olet joutunut valeveljien keskelle ja sinusta on tehty kavalien ihmisten pelinappula.

Mutta nyt minä sanon: sinun kulkusi minä ohjaan uudelle tasaiselle tielle. Sinun ei enää tarvitse olla susien raadeltavana eikä asua valeveljien keskellä. Minä annan sinulle oikeita veljiä ja sisaria, minä avaan sinulle ovia ja johdatan sinut hurskaiden ihmisten ystävyyteen. Sinun ei enää tarvitse olla kenenkään pelinappulana. Sinä saat osaksesi tukea ja hyväksyntää ja sinä voit olla avuksi monille. Minä siunaan sinua ja annan sinun kauttasi siunauksia muille.

Sinä saat kasvaa uskossa. Sinä saat tulla tietoiseksi omasta kutsumuksestasi. Sinä innostut, kun sinä saat päämäärätietoisen elämän ja tiedät, että minä tuen sinua. Minä annan sinulle voiteluni ja sinä saat kantaa hedelmää.

Katso, tämä tapahtuu, odota sitä. Pysy vahvana uskossa. Katso luottavaisin mielin tulevaisuuteen. Vielä sinä saat loistaa ilosta.

Suuri on Jumala! Hän on Jumalamme ajasta aikaan. Hän johdattaa meitä ainiaan. Ps.48:15.

lauantai 16. maaliskuuta 2019

Sinä epäröivä sielu

Haluan rohkaista sinua, joka olet kuullut kutsun tulla Kristuksen luo, mutta epäröit vielä. Olet kyllä jo hyvin lähellä Jumalan valtakuntaa. Sinulla on pelkoja, epävarmuutta ja haavoja. Elämä on kohdellut sinua kaltoin ja etsit turvaa.

Jeesuksen syli on sinulle paras mahdollinen turvapaikka. Hänellä on annettavana kaikkea sitä, mitä tarvitset. Hän parantaa sinun haavasi. Hän eheyttää sinun itsetuntosi. Sinusta tulee vielä säteilevä ja onnellinen. Ota vastaan Jumalan sana, pelastuksesi evankeliumi. Elämän Herra puhuu sinulle Raamatun kautta. Lue sitä ja ime sisimpääsi armon henkeä. Jumala voi myös lähettää palvelijansa puhumaan sinulle eläviä sanoja. Ole siis kuulolla, tarkkaa ja ota vaarin.

Sinun syntisi annetaan anteeksi. Sinä saat aloittaa alusta. Sinä saat rakentaa elämäsi uudelle pohjalle, sellaiselle perustukselle, joka ei järky. Sinä saat uusia ystäviä. Sinä saat ennen kaikkea Hyvän Paimenen, joka ruokkii, hoivaa ja auttaa sinua. Hän virvoittaa sinun sielusi ja sinusta tulee elämänhalua uhkuva ihminen. Sinä saat tulevaisuuden ja toivon. Saat iloiten ammentaa pelastuksen lähteistä, saat iloöljyä murheen sijaan, ylistyksen viitan masentuneen hengen sijaan.

Se kaikki hyvä odottaa sinua. Älä enää epäröi, vaan riennä Vapahtajasi syliin.

Kuitenkin Herra vain odottaa, että voisi olla teille armollinen, hän nousee armahtamaan teitä. Herra on oikeuden Jumala. Autuaita ne, jotka häntä odottavat! Jes.30:18.

perjantai 15. maaliskuuta 2019

Syntynyt syylliseksi?

Oletko sinä kokenut elämässäsi ihmisten syrjintää? Oletko syntynyt syylliseksi? Oletko sinä sukulaistesi, työtovereittesi tai seurakuntalaistesi keskellä kummajainen? Jos olet yhtään samanlainen kuin minä, saat kantaa syyllisyyttä vähän kaikesta. Postimerkin kokoisista asioista nostetaan meteli. Sitten suurennellaan kaikenlaisia pölypunkin kokoisia asioita ja tehdään niistä hirviöitä ja kauhean suuria ja merkittäviä juttuja. Jos pyydät anteeksi jotakin, et saa. Jos toivoisit joskus, että joku sinun pahaa mieltäsi vähän hyvittelisi ja pyytäisi jopa anteeksi, haaveilet tyhjiä haaveita. Jos kuvittelet, että ennen uskoon tuloasi tapahtuneet asiat jätetään rauhaan, älä unta näe.

Mutta kuten olen kai ennenkin sanonut, ei minun tilanteeni – eikä sinunkaan tilanteesi – ole mitenkään kummallinen tai anna aihetta masentumiseen. Vainoamisen kohteeksi joutuminen on aidon opetuslapsen tuntomerkki. Jumalan silmissä saat tuntea olevasi hyväksytty, sinä olet pelastuksesta osallinen, Jumalan armosiipien suojaan kätketty, Kristuksen rakas morsian: niin kuin sulhanen iloitsee morsiamestaan, niin sinun Jumalasi iloitsee sinusta. Jes.62:5.

Herra, Jumalasi, on sinun kanssasi, hän on voimallinen, hän auttaa. Sinä olet hänen ilonsa, rakkaudessaan hän tekee sinut uudeksi, hän iloitsee, hän riemuitsee sinusta. Sef.3:17.

Sinulla voi olla huono itsetunto etkä oikein osaa arvostaa itseäsi. Sinä kannat häpeää lukuisista asioista. Olet vähän kuin se oppilas, jota opettaja neuvoi: ”Ei tarvitse pyytää anteeksi olemassaoloaan”. Sinä vain et omin voimin oikein pääse kaikesta huonommuudestasi eikä ihmisten vihamielisyys sinua kohtaan juuri tilannetta paranna. Mutta Jumala näkee sinun sydämeesi ja tietää sinun tuskasi. Hän näkee, kuinka kärsivällisesti sinä suhtaudut tyhmien ihmisten ikäviin puheisiin ja hiljaa kestät kaiken. Sinusta leviää Kristuksen tuoksu ympäristöön. Olet siinä vihamiesten keskellä Kristuksen kaltainen ja hänen armollisuuttaan säteilevä ihminen. Heidän pahat puheensa osuvat sinuun aika ajoin kuin tikarit, kuin naulat, jotka kerran lävistivät myös sinun rakkaan Vapahtajasi. Mutta sinun suurin kunniasi onkin olla hänen näköisensä.

Kerran sinä saat palkan. Kerran sinä saat täyden hyvityksen. Kerran kaikki vääryydet oikaistaan ja sinun oikeutesi loistaa kuin keskipäivän aurinko.

Sinun aurinkosi ei enää laske eikä kuu katoa, sillä Herra on sinun ainaisena valonasi. Sinun murhepäiviesi luku on täyttynyt. Jes.60:20.

torstai 14. maaliskuuta 2019

Ole minun suunani

Jos et puhu joutavia, vaan puhut niin kuin puhua tulee, saat jälleen olla minun suunani. Jer.15:19.

Lapseni, sinun tulee olla minun suunani. Sinä et voi olla sananjulistajana minun palvelijani, jos sinä puhut omia mielipiteitäsi ja ajat omia asioitasi. Sinun tulee panna sivuun omat hankkeesi ja tulla tyhjin käsin minun alttarilleni. Sinun tulee teroittaa korvasi kuuntelemaan, mitä sanottavaa minulla on. Vain minulta sinä voit saada sanoman ja johdatuksen niiden ihmisten luo, joille se sanoma pitää puhua.

Siitä ajasta, jonka sinä vietät kasvojeni edessä, minä annan pienen osan sinulle takaisin – sen pienen ajan saat käyttää sanani julistamiseen. Ymmärräthän tämän vertauskuvallisen säännön: jos luet sanaani tunnin, saat puhua minuutin. Minä siunaan sinun sanomasi, jos puhut minun ajatuksiani etkä omiasi. Jos puhut omiasi, sinun minuuttisi lyhenee. Mutta kun sinä palvelet minua uskollisesti ja tuot esiin jaloa, ei arvotonta, minä siunaan sinua ja sinun kauttasi saavat monet kokea minun puhutteluni ja sinun kauttasi minun pelastava armoni voi ilmestyä monille. Ole uskollinen, niin minä annan sinulle elämän kruunun.

Lujalla kädellä hän veti minut pois siltä tieltä, jota tämä kansa kulkee. Jes.8:11.

Et voi välittää eläviä sanoja sydämeltäni tälle kansalle, jos kuuntelet yleistä mielipidettä, jos elät kuten tämä kansa elää, jos puhut sille mieliksi. Et voi olla suunani, jos haluat vaikuttaa ihmisiin. Sinun ei pidä vaikuttaa, vaan antaa minun ääneni tulla esiin – minä vaikutan. Sinä et voi luoda elämää, vain minä voin. Sinä et saa aikaan kenessäkään hengellistä elämää, minä synnytän kaiken. Vain minun Pyhä Henkeni voi synnyttää ihmisten sydämissä tosi elämää ja minun tuntemistani. Muista:

Joka uskoo minuun, ’hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat’… Joh.7:38.

keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Rohkaiskaa masentuneita

Oletko sinä joutunut suremaan läheisesi itsemurhaa? Jotkut ovat joutuneet. Läheisen itsemurha aiheuttaa usein syyllisyyttä ja kipeitä miksi-kysymyksiä. Emme aina ymmärrä, miksi joku ajautuu niin epätoivoiseen tekoon, että riistää oman henkensä.

Jotkut kestävät elämän paineita paremmin kuin toiset. Monet, jotka harkitsevat itsemurhaa, eivät kuitenkaan sitä tee. He löytävät yleensä jonkin syyn elää. Joskus lapset tai lapsenlapset voivat tuoda sellaisen toivon kipinän masentuneelle. Joku löytää elävän uskon Jumalaan ja sen toivon, mikä Raamatun sanasta nousee. Näemme sanasta myös ihmisen pimeän puolen.

Hän vainosi köyhää ja avutonta, ajoi murtuneen ihmisen kuolemaan. Ps.109:16.

Psalmi 109 on otsikoitu ”syyttä syytetyn rukous” ja sellaisenaan se kuvaa kenen tahansa ihmisen tuntoja, kun hän kokee olevansa vainottu ja syytetty. Mutta siinä on myös kysymys Juudaksesta ja Jeesuksesta. Siinä on kysymys Saatanasta ja Kristuksesta, pahan ja hyvän taistelusta. Siinä on kysymys veljiemme syyttäjästä, joka syyttämisellään, vihan lietsonnallaan ja kaikenlaisella myrkyn kylvämisellään haluaa ajaa ihmisiä epätoivoon.

Sinun ja minun kohdallani on kysymys siitä, kumman kanssa haluamme tehdä yhteistyötä. Haluammeko olla syyttämässä ihmisiä (jotka voivat olla aika viattomia), vainoamassa heitä (vaikka meidän pitäisi itse asiassa olla heille kiitollisia) ja ajamassa heitä jotenkin pois yhteisöstämme (vaikka Jumala haluaisi heidän nauttivan arvonantoa keskuudessamme)? Haluammeko olla itse jotakin suurta ja merkittävää ja tärkeässä asemassa ja syrjäyttää toiset ja tehdä tyhjäksi heidän unelmansa ja polkea lokaan heidän maineensa ja kunniansa? Olemme vakavan kysymyksen edessä. Joskus seuraukset havainnollistavat meille asian vakavuuden. Varsinkin, jos käy niin – tahallisesti tai tahattomasti – että itsekeskeisyytemme tai oikeassa olemisemme takia ja kovan sydämemme vuoksi ”ajamme murtuneen ihmisen kuolemaan”.

Niinpä rohkaisen sinua tänään suhtautumaan armollisesti kanssamatkaajiisi. Minä joudun myöntämään, että en ole aina onnistunut siinä, et ehkä sinäkään. Mutta tänään voimme vahvistua uskossa ja olla päättäväisiä Jumalan armon ja hyvyyden edustajia – Kristuksen lähettiläitä. Voimme lakata syyttämästä, voimme lopettaa kaiken vainoamisen, voimme alkaa rukoilla vihamiestemme puolesta. Voimme antaa rikkoneille synninpäästön. Voimme sanoa Kristukselle, joka on kaiken hyvän antaja ja täydellisen rakkauden lähettiläs, joka on täynnä armoa ja totuutta: ”Tässä olen, lähetä minut! Lähetä minut tänään osoittamaan armoa, antamaan anteeksi, tekemään hyviä tekoja, rohkaisemaan masentuneita.”

Aamen, hän voi sen tehdä ja saada meissä aikaan. Kaikki minä voin hänessä, joka minua vahvistaa. Fil.4:13 KR38.

tiistai 12. maaliskuuta 2019

Älä pelkää, vaan usko

Tuntuu joskus kuin meillä suomalaisilla olisi huono itsetunto ja tapa ajatella pessimistisesti. Kuin negatiivinen ajattelu kuuluisi kansanluonteeseemme. Kun tarvitsisimme rohkeutta, annamme helposti periksi pelolle. Alamme ajatella: ei tästä mitään tule, en koskaan parane, voin joutua työttömäksi enkä tule enää toimeen, päädyn vielä avioeroon, lapset joutuvat hunningolle. Pelko valtaa alaa päämme sisällä kuin kulovalkea.

Voimme kuitenkin opetella positiivista ajattelua ja ottaa uskon asenteen. Voimme Jumalan sanalla vahvistaa uskoamme: Kun pelko minut valtaa, minä turvaudun sinuun. Sinun sanaasi, Jumala, minä ylistän, sinuun minä luotan, en pelkää mitään. Mitä voi minulle kukaan kuolevainen? Ps.56:4-5.

Kun luemme sanaa, opettelemme ajattelemaan Jumalan tavalla, joka on koko ajan hyvä, laupias ja armollinen. Hän haluaa meille ainoastaan hyvää ja hän on osoittanut sen Kristuksen persoonassa ja siinä uhrissa, jonka hän antoi puolestamme. Nyt emme pelkää emmekä anna vihollisen tai olosuhteiden pelotella. Luotamme Jumalaan ja siinä uskossa me tiedämme: Jumala on antanut meille iankaikkisen elämän, ja tämä elämä on hänen Pojassaan.1.Joh.5:11.

Kun elämme Jumalan yhteydessä, saamme kokemuksia, jotka rohkaisevat meitä. Monet kokemukset tosin ovat masentavia, kun sielunvihollinen aiheuttaa meille ongelmia ja järjestää joskus suuriakin takaiskuja, mutta juuri niiden kautta lopulta uskomme vahvistuu, kun saamme koetuksissa kokea Jumalan ilmestymistä.

Mutta me tiedämme, että kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat, niiden, jotka hänen aivoituksensa mukaan ovat kutsutut. Room.8:28 KR38.

maanantai 11. maaliskuuta 2019

Sinä asetut kilveksi eteeni

Mutta Herra sanoi Samuelille: ”Älä katso hänen kokoaan ja komeuttaan, sillä minä en hänestä välitä. Herra ei katso kuten ihminen. Ihminen katsoo ulkokuorta, mutta Herra näkee sydämeen.” 1.Sam.16:7.

Ihmisviisaus katsoo henkilön asemaan ja vaikutusvaltaan. Jumala katsoo eri tavalla. Kun arvioimme asioita uskon näkökulmasta, emme kumarra kuvia. Tiedämme, että Jumala voi käyttää välikappaleenaan ketä tahansa. Joosefkin oli egyptiläisessä aateliskodissa vain orja. Mutta hänen isäntänsä huomasi kuitenkin Joosefin erityislaadun ja antoi Joosefille paljon luottamusta.

Kyllähän maailman alkuvoimat aina painostavat katsomaan henkilön asemaa ja arvovaltaa. Tämä toteutuu kirkoissakin. Mutta Jumala on aina sama ja hän toimii niin kuin hyväksi näkee. Niinpä meillä, jotka koemme itsemme vähäpätöisiksi, on tänään toivo, että mekin saamme olla Jumalan käytössä ja tuoda esiin hänen valtasuuruuttaan. Voimme olla yhteiskunnan heikoimpia ja seurakunnassakin syrjittyjä. Uskon kautta Jumalan salaiset suunnitelmat kuitenkin toimivat meidänkin elämässämme. Aina voimme elää Kristuksen kirkkauden kiitokseksi (Ef.1:12). Voi olla, että jumalattomat ihmiset pitävät meitä säälittävinä, jopa naurettavina. He puhuvat loukkaavasti sekä meistä että Herrastamme ja solvaavat Jumalan pyhiä. Mutta samalla toteutuu se sana, joka lupaa:

Kun teitä solvataan Kristuksen nimen tähden, te olette autuaat, sillä teidän yllänne on kirkkauden Henki, Jumalan Henki. 1.Piet.4:14.

Herra puolustaa meitä, kun etsimme hänen kasvojaan, kun sydämemme toive on aina palvella häntä ja mukautua hänen tahtoonsa. Olemme turvassa, kun sydämemme asenne on oikea.

Herra, sinä asetut kilveksi eteeni, sinun oikea kätesi tukee minua, sinun apusi tekee minut vahvaksi. Ps.18:36.

sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Valo tuli

Emmehän me julista sanomaa itsestämme vaan Jeesuksesta Kristuksesta: Jeesus on Herra, ja hän on lähettänyt meidät palvelemaan teitä. 2.Kor.4:5.

Nykyään on blogin kirjoittaminen tullut yleiseksi harrastukseksi. Sana ”blogi” tarkoittaa ”nettipäiväkirja”. Päiväkirja taas on perinteisesti sellainen, johon kirjoitetaan omia kokemuksia ja ajatuksia. Blogitkin ovat siis kirjoittajansa näköisiä ja esittelevät kirjoittajansa persoonaa ja harrastuksia.

Tämä minun blogini on kuitenkin sisällöltään hengellinen, mikä tarkoittaa, että kirjoitan kristilliseen uskoon liittyvistä asioista ja puhun Jumalasta. Se tarkoittaa, että Jeesus Kristus on kaiken keskus – en minä. Mutta on selvää, että kaikki suodattuu minun persoonani kautta. Tässä roolissa minun kuuluu olla ennen kaikkea Kristuksen palvelija ja jos mahdollista säteillä hänen valoaan.

Jumala, joka sanoi: ”Tulkoon pimeyteen valo”, valaisi itse meidän sydämemme. Näin Jumalan kirkkaus, joka säteilee Kristuksen kasvoilta, opitaan tuntemaan, ja se levittää valoaan. 2.Kor.4:6.

Paavali rinnastaa samassa lauseessa luonnollisen valon ja Kristus-valon. Toinen valo loistaa luomakunnassa, toinen meidän sydämessämme. Vaikka ne ovat molemmat Jumalan aikaansaamaa valoa, ne ovat luonteeltaan erilaisia. Niiden tehtävä on erilainen. Ne valaisevat eri ympäristöä: toinen ulkoista maailmaa, toinen meidän sisäistä maailmaamme. Tämä sisäinen valo annetaan meille uudestisyntymisessä. Uskovina ihmisinä voimme ymmärtää hengellisiä asioita (ks.1.Kor.2), koska Kristus valaisee meidän sisimpäämme kuin aurinko. Uskonnollinen ihminen voi oppia tiettyjä ajatusrakennelmia, mutta hänen valonsa on vain kuin kuun valoa – auringon heijastusta.

Niinpä voimme tänään rohkaista mielemme ja mennä luottavaisesti eteenpäin siinä valossa, joka valaisee meitä sisältäpäin. Voimme nostaa katseemme, suunnata sen oikein ja katsella Herran kirkkautta ja muuttua hänen kuvansa kaltaisiksi. Häntä katselemalla me muutumme (2.Kor.3:18). Näemme hänet Jumalan sanan kautta:

Poika on Jumalan sädehtivä kirkkaus, hänen olemuksensa kuva, ja hän ylläpitää kaikkea olemassa olevaa sanansa voimalla. Hepr.1:3.

Valaiskoon hän sinua sanallaan tänään ja tehköön Henkensä kautta sinun uskosi eläväksi. Hän virvoittakoon sinua ja valaiskoon sinun tiesi. Antakoon hän sinulle armoa olla palava ja loistava lamppu ja pitää tarjolla elämän sanaa, jotta sinäkin voit loistaa kuin tähti taivaalla. (Fil.2:15).

lauantai 9. maaliskuuta 2019

Uskalla olla oma itsesi

Kun olen jo eläkeläinen, uskallan olla oma itseni paljon rohkeammin kuin lapsena tai nuorena. Uskallan tiedostaa, kuka olen ja millaiseksi Jumala minut loi. Silti etsin vielä itseäni. Kuljen kuin sokea pimeässä pitäen kiinni köydestä – se köysi on Jumalan sana. Jos en tunne sanaa ja sulauta sitä itseeni, en voi koskaan olla se persoona, joksi Jumala minut tarkoitti.

Sama tilanne sinullakin on, luulen niin. Sinun pitää uskaltaa olla oma itsesi, tunnistaa omat ominaispiirteesi ja kehittää omaa lahjakkuuttasi. Sinun tulee myös koko ajan opetella tuntemaan Jumalaa enemmän ja enemmän. Se merkitsee ahkeraa sanan tutkimista ja rukouksen päivittäistä harjoittamista. Kyseessä ei nimittäin ole vain sinun persoonasi, vaan sinun kutsumuksesi.

Kutsumus on sitä, kun sinun persoonasi ja Jumalan suunnitelma kohtaavat.

Monet ihmiset elävät oman suunnitelmansa mukaan, eivät Jumalan. Tai he vain kokevat ajautuvansa elämässä eteenpäin satunnaisia polkuja. Rohkaisen sinua etsimään sitä Jumalan suunnitelmaa, joka varmuudella on olemassa ja joka uskon kautta on mahdollista elää todeksi. Vaikka puhumme Jumalan suunnitelmasta, ei pidä luulla, että on kysymys suurmieheksi tai -naiseksi tulemisesta tai kuuluisuudeksi pääsemisestä. On kysymys ihan tavallisista asioista, jotka elämme yhdessä Jumalan kanssa. Koulutus, ammatti, puoliso, perhe, harrastukset, luonteen kasvu – sellaisia asioita sisältyy Jumalan suunnitelmaan. Suorituksia ja saavutuksia – ehkä niitäkin. Joskus toki hengellinen työkin. Sitä on ollut minullakin ihan hitusen mukana tässä keitoksessa, jota kutsun Jumalan suunnitelmaksi elämääni varten. Mutta hengellistä ei ole vain sananjulistustyö tai rukoileminen – koko elämä on hengellistä, sillä meidät on tarkoitettu elämään elämämme jokainen hetki Jumalan yhteydessä.

Huuda minua avuksesi, niin minä vastaan sinulle. Minä ilmoitan sinulle suuria ja ihmeellisiä asioita, joista et mitään tiedä. Jer.33:3. Tästä lähtien minä ilmoitan sinulle uusia asioita, tallessa pidettyjä, sellaisia, joita et tiennyt. Jes.48:6.

perjantai 8. maaliskuuta 2019

Hän näkee sinut

Hän näki, että opetuslapsilla oli täysi työ soutaa vastatuuleen. Mark.6:48.

Vaikeuksien yllättäessä saatamme hätääntyä. Koemme, että rukoilemisesta ei ole hyötyä. Ehkä olet juuri tänään ongelmissa? Ehkä juuri nyt soudat vastatuuleen? Tuntuuko apu olevan kaukana?
Ylläoleva raamatunkohta vihjaa meille, että Jeesus näkee tilanteemme. Häneltä ei meidän vastoinkäymisemme ole salassa. Hän tietää, mitä ongelmia meillä on. Hän aikoo myös tulla luoksemme ja tarjota konkreettista apua.

Mutta Herra näki heidän ahdinkonsa ja kuuli heidän avunhuutonsa. Hän muisti liittonsa ja armahti heitä, osoitti suuren laupeutensa. Ps.106:44-45.

Jeesuksen huomio kiinnittyy paitsi ahdinkoomme, myös uskoomme. Hän vaikuttaa olevan jopa enemmän kiinnostunut uskostamme kuin olosuhteistamme.

Kun Jeesus näki heidän uskonsa, hän sanoi: ”Ystäväni, sinun syntisi on annettu anteeksi.” Luuk.5:20.

Olipa ongelmamme mikä tahansa – yksinäisyys, sairaus, työttömyys, velat – kannattaa laittaa uskonsa näkyville eikä piilottaa sitä. Kannattaa tunnustaa, että ongelmia on ja ne ovat useinkin omaa syytä. Kannattaa myöntää, että elämässä ei ole hurraamista. Kun kaikenlainen epärehellisyys, oma lipsuminen ja jopa synti tuodaan valoon, se voi johtaa läpimurtoon. Tärkeää on, että Jeesus näkee, missä mennään. Tärkeää on, että elämän vaikeuksissa käännytään hänen puoleensa, jolla on ratkaisu tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Herra puolustaa kansaansa, hän säälii palvelijoitaan, kun hän näkee, ettei heillä enää ole voimaa, että he ovat uupuneita, niin suuret kuin pienet. 5.Moos.32:36.

Rohkeasti siis tuulta päin. Jeesus näkee sinut. Hänellä on kaikki valmiudet auttaa. Hän on voimallinen. Tie pimeydestä valoon voi olla kahden sanan takana: ”Jeesus, auta!”. Pääsy myrskystä tyveneen voi vaatia vain lyhyen rukouksen: ”Herra, armahda!”

Älä siis pelkää, vaan ota vastaan rauha sydämeesi. Kaiken taistelun keskellä se on varattuna sinulle tänään.

torstai 7. maaliskuuta 2019

Valitse ystäväsi oikein

Huono seura hyvät tavat turmelee (1.Kor.15:33). Sinun kannattaa valita, kenen kanssa vietät aikaa.
Jos vietät aikaasi maailman ihmisten kanssa, saatat liukua itsekin samaan suuntaan. Jos vietät aikaasi katsellen hollywood-elokuvia, alat pian itsekin elää saman moraalin mukaan. Koskee myös tv-sarjoja. Jos ympärilläsi on ihmisiä, jotka koko ajan puhuvat ulkonaisista, kuten rahasta, autoista, kesämökeistä, ulkomaanmatkoista ja muusta, mitä rahalla saa, alat kohta itsekin tavoitella niitä. Jos lähelläsi olevat ihmiset puhuvat politiikkaa, alat kohta mieltää koko maailman politiikan kenttänä. Jos lähelläsi on ihmisiä, jotka ovat ”aina ajan hermolla” ja kiihkoilevat samoja asioita, joita mediassa kiihkoillaan, alat kohta itsekin vauhkota samoja asioita. Jeesus neuvoo, millaisia ihmisiä sinun tulee koota lähellesi – kokea sukulaissieluiksesi – ja millaisten ihmisten seuraan sinun tulee hakeutua: 
Minun äitini ja veljeni ovat nämä, jotka kuulevat Jumalan sanan ja tekevät sen mukaan (Luuk.8:21).

Rohkaisen sinua tänään: tee tietoinen valinta ja ala vetäytyä kauemmaksi vääränlaisista ihmisistä ja etsiytyä oikeanlaisten ihmisten seuraan. Tee tietoinen valinta, mitä luet, mitä katselet, mihin käytät rahasi, kenen kanssa vietät vapaa-aikaasi. Päätä tulla viisaaksi ihmiseksi. Saatat huomata, että on mahdollista viisastua varsin helpolla tavalla.

Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä. Room.12:2.

keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Ahdingosta iloon

Hänen sanansa ovat liukkaita kuin voi mutta teräviä kuin paljastettu miekka. Ps.55:22.

Eikö olekin niin, että he puhuvat edessä hyvää ja takana pahaa? He esittävät niin viatonta ja ystävällistäkin, mutta heti, kun käännät selkäsi, he jatkavat entistä myrkynkylvöä? Tällainen profeetallinen todellisuus avautuu silmieni eteen: sinä olet massiivisen parjauksen ja pahanpuhumisen uhri ja sinua ympäröi musta pilvi. Sinua ympäröivät koirat, ketut ja sudet – kaikilla on raateluhampaat valmiina.

Mutta ei sinulla ole hätää: sinä olet Herran armosiipien suojassa täysin turvassa. Hän kulkee sinun rinnallasi. Hyvä Paimen on lähelläsi ja paimentaa sinua, kun sinulla on ahdistusta ja pelkoa. Sinä koet ajoittain, että pimeys ympäröi sinua, mutta Herra lupaa: Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi. Ps.23:4.

Aamun valo valaisee sinun tietäsi. Se kirkastuu kirkastumistaan, kunnes yö muuttuu päiväksi. Ketut ja sudet vetäytyvät luoliinsa. Sinä saat kokea suurta helpotusta ja iloa. Sinä saat kumartua juomaan purosta. Herra juottaa sinua elävien vetten lähteistä ja ilo valtaa sinut. Sinä saat nähdä, kuinka tummat pilvet väistyvät. Saat nähdä jälleen kauas. Vuoren laelta sinä katselet elämäsi maisemaa ja saat nähdä edessäsi tien tasaisena ja suorana. Sinä saat kohdata uusia ihmisiä, joita Herra sinun elämääsi lähettää. Saat aitoja sisaria ja veljiä noiden valeveljien tilalle. He tunnistavat sinut Kristuksen kirjeeksi. He tunnistavat Kristuksen tuoksun, joka levität ympärillesi. Saat osaksesi jälleen hyväksyntää ja rakkautta. Ja totta se on:

Me olemme Kristuksen tuoksu, joka nousee Jumalan eteen; tämän tuoksun tuntevat sekä ne, jotka pelastuvat, että ne, jotka joutuvat kadotukseen. 2.Kor.2:15.

tiistai 5. maaliskuuta 2019

Hapuileva usko

Ihmisten epäusko hämmästytti häntä. Mark.6:6.

Jeesus ihmetteli, kuinka ihmiset elivät kuin Jumalaa ei olisi ja kuin Jumalan sana olisi tyhjää löpinää. Kuin Jumala ei tekisi ihmeitä. Ihminen, joka näkee todellisuuden oikeassa valossa, kokee olevansa ihmeiden ympäröimä. Jeesus oli näitä ihmeitä luomassa yhdessä Isän kanssa ja siksi uskon todellisuus oli hänelle itsestään selvää. Koko luomakunta, jokainen arkinen päivä, jokainen elävä olento, oli keskellä Jumalan läsnäoloa.

Tämän ajan ihminen on vain syvemmälle vajonnut epäuskoonsa. Olen joskus puhunut työelämän tilanteissa ohimennen rukoilemisesta ja saanut kuittauksen: ”Se nyt on kaikkein hyödyttömintä puuhaa!” Tuttu on myös tilanne, kun joku on täpärästi välttänyt kolarin ja sanoo: ”Kävipä tuuri!” – Eikö millään voi ymmärtää, että Jumala varjeli?

Saattaa olla, että moni ihminen on kääntynyt Jumalan puoleen ja pyytänyt varjelusta, kun on pelännyt liikennettä, huonoa keliä, hirvikolaria, liukkautta tms. Tai jokin muu tarve on pakottanut rukoilemaan. Tällöin Jumalalla on ollut tilaisuus astua sisälle ihmisen tietoisuuteen. Tämä haparoiva usko voi synnyttää lisää uskoa. Jumala, joka loi maailman, loi myös ihmiselle tarpeen etsiä Jumalan kasvoja.

Yhdestä ihmisestä hän on luonut koko ihmissuvun, kaikki kansat asumaan eri puolilla maan päällä, hän on säätänyt niille määräajat ja asuma-alueiden rajat, jotta ihmiset etsisivät Jumalaa ja kenties hapuillen löytäisivät hänet. Ap.t.17:26-27.

Uskon luottamus Jumalaan on pitkän tien takana. Jumala kyllä puhuttelee vähän kaikkia ja onnistuu antamaan ihmisille ns. etsikkoaikoja, jolloin usko viriää. Se uskon liekki kuitenkin monesti sammuu, kun maailman viima sammuttaa sen. Vain osa uskoon tulleista pääsee opetuslapseksi ja vain osa heistä kasvaa uskossa niin että tulee tietoiseksi omasta (hengellisestä) kutsumuksestaan.

Mihin saakka olemme ehtineetkin, uskomisen haaste on jokaisella jatkuva ja loputon. Epäusko on vallitseva olotila – sitkeästi. Voin tunnustaa, että olen oppipoika uskon tiellä. Pelastuksen osallisuutta en epäile (tai pahimmassa tapauksessa sitäkin). Mutta kun uskovaisena etsin johdatusta, tarvitsen ihmettä, kaipaan syvempää voitelua, ymmärrän jotakin ja uskon vähän, mutta vajaaksi, kovin vajaaksi kaikki jää. Koen, että en pääse eteenpäin. Parhaina hetkinä olen korkealla liitelevä kotka, mutta enimmäkseen perhonen, joka lepattelee ja poukkoilee sinne tänne. Toivoa kuitenkin antaa mahdollisuus kasvaa uskossa ja odottaa Jumalan armon ilmestymistä. Toivoa antaa, että Jumala on hyvä ja kohtelee laupiaasti epäuskoisia.

Tässä heiveröisessä ja keskenkasvuisessa uskossa olen rämäpää ja kaiken uhallakin haluan rohkaista toisiakin uskomaan. Kiinnitetään sydämemme Kristukseen ja harjoitetaan uskoa, eletään opetuslapseudessa, pyritään kasvuun, odotetaan Jumalan armon osoituksia, kiitetään Herran hyvyydestä.

Olkaamme sen tähden hänen välityksellään alati uhraamassa Jumalalle kiitosuhria, niiden huulten hedelmää, jotka tunnustavat hänen nimeään. Hepr.13:15. Kasvakaa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänelle kunnia nyt ja iankaikkisuuden päivään asti. Aamen. 2.Piet.3:18.

maanantai 4. maaliskuuta 2019

Kun aamulla herään

Aamulla herättyäni en nouse heti ylös, vaan jossain vaiheessa alan rukoilla: Kiitos, Herra Jeesus, mitä olet tehnyt puolestani. Olet kärsinyt ja kuollut minun tähteni ja olen sinulle ikuisesti kiitollinen. Haluan palvella sinua. Olet oikeudenmukainen tuomari ja voin siis uskoa kaikki asiani sinun käsiisi luottavaisesti. Kiitos, Herra…

Sinä voit myös tehdä niin. Hän on ollut yhtä rakastava sinua kohtaan ja hän haluaa olla rakastava tänäänkin. Hän haluaa kulkea sinun kanssasi tämän päivän ja valaa sinuun rohkeutta ja uskoa, että selviät kaikesta, mikä kohtaa sinua tänään. Sinun elämäsi hengittää samaan tahtiin hänen kanssaan ja sinä saat olla lähellä Kristuksen sydäntä.

Anna tiesi Herran haltuun, turvaa häneen. Hän pitää sinusta huolen! Ps.37:5.

Tiedäthän, että olet hänen silmissään ihana. Sinulla on täysi syy kääntyä luottavaisesti Herran puoleen ja uskoa itsesi hänen huolehtivan armonsa haltuun joka aamu. Kun sinä aloitat päiväsi kiitoksen kanssa ja rukouksessa jätät kaikki asiasi Herralle, sinä saat kokea hänen hyvyyttään. Voin omasta kokemuksestani rohkaista sinua tekemään niin. Ei ole mitään niin arvokasta kuin Jumalalle annettu elämä. Jeesus maksoi sinusta verensä hinnan. Hän halusi sinut omakseen ja se maksoi hänelle kaiken. Kun katsot Kristusta ristillä, tiedät minkä arvoinen olet. Sinä olet se helmi, jonka hän löysi.

Kun hän löysi yhden kallisarvoisen helmen, hän myi kaiken minkä omisti ja osti sen. Matt.13:46.

Niin on nyt meillä kaikilla täysi syy palvella häntä ja oppia olemaan hänelle lojaaleja kaikissa elämämme käänteissä.

sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Kaipaan sinua

Lapseni, minä seuraan sinua katseellani ja olen tyytyväinen näkemääni. Sinä olet oppinut palvelemaan minua ja sinusta on kasvanut sydämen kristitty. Sinä olet saanut armon kasvaa vauvakristitystä opetuslapseksi. Mutta sinulla ei ole varaa jäädä paikoillesi. Sinun tulee mennä eteenpäin. Sinun tulee palvella muita eikä elää itseäsi varten. Sinun tulee käyttää aikaa minun kanssani eikä vain ystäviesi kanssa. En halua jäädä toiseksi elokuvien ja tv:n takia. Sinun tulee varata aikaa minulle. En voi puhua sinulle, jos et hiljenny sanani ääreen. En voi lahjoittaa sinulle aarteitani, ellet elä rukoillen. Minä kaipaan sinua ja haluan seuraasi. Viihdyn kanssasi. Olet minulle rakas.

Niissä, jotka ovat minua lähellä, minun pyhyyteni tulee näkyviin, ja koko kansa saa oppia tuntemaan minun valtani ja voimani. 3.Moos.10:3.

Haluan, että sinä elät minua lähellä ja minä saan sinun kauttasi ilmaista itseäni niille ihmisille, joiden keskelle minä sinut lähetän. Sinun elämäsi tunnuslause tulisi olla: Mutta minun onneni on olla lähellä Jumalaa, minä turvaan Herraan, Jumalaani, ja kerron kaikista hänen teoistaan. Ps.73:28. Tule siis pyhäkkööni, tule rukousalttarille. Tule sanani ääreen. Etsi kasvojani, elä ensirakkaudessa. Erottaudu tämän ajan eksyttävistä hengistä, leväperäisyydestä, pinnallisuudesta ja itsekeskeisestä elämäntavasta ja antaudu minun palvelukseeni. Katso, sinä olet kutsuttu elämään pyhää elämää. Sinua ei ole kutsuttu olemaan keskiverto ihminen, joka menee virran mukana.

Katso, minä palkitsen sinut runsaasti. Minun lähelläni sinä saat olla onnellinen.

lauantai 2. maaliskuuta 2019

Jumala pullossa?

Kun etsimme uskon todellisuutta, joudumme selvittämään monta haastetta. Yksi näistä haasteista on luovuttaa päätäntävalta Jumalalle. Onhan meillä pakonomainen taipumus päättää itse omista asioistamme, suunnitella itse oma elämämme ja toteuttaa itse oma tulevaisuutemme. Laiskanläksy on tämä: älä määräile Jumalaa, älä aseta itse tavoitteita, älä vaadi, että asioiden tulee tapahtua sinun kaavailusi mukaan.

Tämä ei tarkoita, että jätämme kaikki Herran haltuun ja elämme välinpitämättömästi. Teemme kaikkea tuota: mietimme, suunnittelemme, kaavailemme, pyrimme tavoitteisiin – mutta olemme valmiit sanomaan ”tapahtukoon sinun tahtosi, ei minun”. Ja kun rukouksessa luovutamme asiat Jumalan käsiin, sanomme ”ole sinä johtaja, päätä sinä – sinun tiesi kulkevat korkealla ja minun ymmärrykseni ulottumattomissa…”

Nimittäin: jos alamme määräillä Jumalaa, asetumme hänen yläpuolelleen. Silloinhan suljemme Jumalan pulloon ja hänen on sitten toteutettava meidän ajatuksiamme. Jos meillä on liian vahvat mielikuvat siitä, millainen Jumala on ja mitä hän haluaa meistä, me kutistamme hänet ja teemme hänestä jopa itsemme orjan ja käskyläisen. Rukoileminen on tärkeä elementti hengellisessä elämässä, mutta se ei toteudu terveesti ilman kuuntelemista ja kuuliaisuutta. Jos alamme määräillä Jumalaa, rukous ei varmuudella toimi.

Paavalikin joutui kokemaan, että Jumalan kanssa tulee vastaan asioita, joita ei voi rukouksella muuttaa mieleisekseen. Kun hän pyysi päästä (ilmeisesti) ruumiillisesta vaivastaan, hän sai vastaukseksi: ”Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa.” 2.Kor.12:9.

Niinpä meillä on suuri tilaisuus tänään edistää omaa parastamme ja saada osaksemme Jumalan siunauksia, kun teemme viisaasti ja luovutamme asiamme Herralle. Tunnustamme nöyrästi, että hänen on valta – ei vain suurissa linjoissa, vaan myös minun pienessä elämässäni. Voimme sanoa: ”Sinä olet viisaampi, sinun on voima ja valta, vie sinä asioita eteenpäin minun elämässäni”. Ehkä sellainen nöyryys rukouksessa toimii paremmin kuin kaikki ”kovat vaatimukset”?

Jumalan tapaa toimia ei voi aina ennakoida. On varauduttava yllätyksiin. Hän on Kaikkivaltias, hän on voimallinen, hän on viisauden lähde. Mutta hänen tahtonsa on hyvä, hänen armonsa toimii yhdessä hänen voimansa kanssa. Ei ole syytä eikä aihetta pelkoon. Voimme luottaa hänen suunnitelmiinsa.

Etsikää Herraa, kun hänet vielä voi löytää, huutakaa häntä avuksi, kun hän on lähellä! Hylätköön jumalaton tiensä ja väärintekijä juonensa, kääntyköön takaisin Herran luo, sillä hän armahtaa, turvautukoon Jumalaan, sillä hänen anteeksiantonsa on runsas. Minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne eivätkä teidän tienne ole minun teitäni, sanoo Herra. Sillä niin korkealla kuin taivas kaartuu maan yllä, niin korkealla ovat minun tieni teidän teittenne yläpuolella ja minun ajatukseni teidän ajatustenne yläpuolella. Jes.55:6-9.

perjantai 1. maaliskuuta 2019

Avaa silmäsi

Lapseni, minä haluan puhua sinulle. Kutsun sinua tulemaan lähemmäksi. Odotan sinun nostavan katseesi ylemmäksi. Älä ole häpeissäsi, älä kulje allapäin. Minä, sinun Herrasi ja Vapahtajasi, tuen sinua. Sinä saat kulkea elämän tietä minun paimennuksessani. Minä ohjaan sinun tiesi ja vien sinut juomaan virvoituksen vettä ikuisista lähteistäni. Sinä saat täyttyä ilolla. Uusi toivo valaisee kasvosi.
Sinä saat tuntea läheisyyteni ja voimani. Katso, minä puhun sinulle sanani kautta. Puhun sinulle myös unissa. Opettele ymmärtämään niitä. Teroita korvasi, niin saat kuulla rakkauden sanoja. Minä lähetän sinun luoksesi palvelijani ja hän tuo sinulle minun erityisen lahjani – ota se vastaan. Sinulle se on tarkoitettu, koska olet arvokas minun silmissäni. Tiedä, että olet ihana ja kaiken rakkauteni arvoinen.

Minä kasvatan sinua kuin omaa tytärtäni, koska olet minun silmissäni ainutlaatuinen. Minä hoivaan sinua ja kuljen rinnallasi. Kun sinä rukoilet, minä vastaan. Kun huudat apua, minä riennän tykösi. Kun sinulla on jano, minä avaan sinulle lähteeni ja sinä saat juoda. Kun sinä väsyt, minä nostan ja kannan. Kun ihmiset nousevat sinua vastaan, minä suojaan sinua kuin kilpi.

Kun kuljet vesien halki, minä olen sinun kanssasi, kun virtojen poikki, ne eivät tempaa sinua mukaansa, kun astut tulen lävitse, sinä et pala eikä liekki sinua polta. Jes.43:2.