lauantai 4. huhtikuuta 2020

Sinun elämäsi mantelinkukat

Kuule minua, riennä avukseni! Ole minulle kallio, jonka suojaan saan paeta, vuorilinna, johon minut pelastat. Ps.31:3.

Psalmi 31 on Herraan turvaavan rukous ja sen sanoja käytti myös Jeesus ristillä: Sinun käsiisi minä uskon henkeni. Herra, sinä lunastat minut vapaaksi, sinä uskollinen Jumala. Ps.31:6.

Joskus voimme joutua pilkan kohteeksi, ihmisten vainon maalitauluksi, vihapuheiden ja vihatekojenkin saartamiksi. Koulu- tai työpaikkakiusaaminen on yksi tällainen vitsaus, joka usein koettelee ihmisiä. Näissä koettelemuksissa tarvitsemme uskoa ja syvää luottamusta Jumalaan. Tarvitsemme myös taitoa rukoilla, sanoittaa omaa hätäämme, ja siinä psalmit auttavat meitä. Sydämen vuodattaminen Herralle on parhaita terapiamuotoja, mitä tiedän. Tilanteet, joissa sisimmästämme nousee syvä avunhuuto, ovat niitä elämän käännekohtia, joissa uskon merkitys korostuu. Usko voi kasvaa enemmän lyhyen ahdingon aikana kuin pitkän onnellisen jakson aikana. Niinpä sellaista luottamusta, jota psalmi 31 tuo esiin, ei saada sattumalta. Kuuntele tätä:

Kuinka suuri onkaan sinun hyvyytesi! Se on ehtymätön aarre niille, jotka sinua pelkäävät. Kaikkien nähden sinä annat apusi niille, jotka turvautuvat sinuun. Sinä suljet heidät armosi suojiin, otat heidät turvaan majaasi. Sinne eivät ulotu ihmisten juonet, eivät syyttävät puheet. Ps.31:20-21.

Kun ihmisten juonittelut ja syyttävät puheet ympäröivät meitä, silloin syvä luottamus siihen, että pääsemme lopulta turvaan ja Jumala antaa apunsa julkisesti, ei ole mikään sattuma tai onnenkantamoinen - siinä ilmenee uskon ihmeellinen hedelmä. Siitä ei seuraa jokin ohimenevä tunne, vaan pysyvä hengellinen kasvu. Sellainen on oleva uskon pääomaa, joka kantaa tulevinakin päivinä, joka auttaa seuraavissa kamppailuissa. Siksi jokainen oppitunti on hyödyksi ja jokaisesta voitosta jää pysyvä jälki. Uskoisin, että seitsenhaarainen kynttilänjalka osaltaan valaisi tätä elämän luonnetta, sillä jokainen haara kasvoi mantelinkukan muodostaman 'nivelen' kautta. Mantelinkukka kuvasi uudistumista ja hengellisen kasvun uutta vaihetta. Jokainen kukinto jäi paikalleen pysyväksi merkiksi tapahtuneesta kasvusta. Voit siis luottaa, että sinunkin uskosi mantelinkukat ovat nupulla ja puhkeavat, kun Jumala ohjaa sinun elämäsi kulkua. Kuvaavaa on, miten psalmi 31 päättyy uskoa pursuavaan lauseeseen:

Rohkaiskaa mielenne, olkaa lujat, kaikki te, jotka panette toivonne Herraan! Ps.31:25.