tiistai 21. huhtikuuta 2020

Kirjanoppineisuuden hidaste

Silloin Pyhä Henki täytti Jeesuksen riemulla, ja hän sanoi: ”Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, siitä, että olet salannut tämän järkeviltä ja viisailta mutta olet ilmoittanut sen lapsenmielisille. Näin sinä, Isä, olet hyväksi nähnyt.” Luuk.10:21.

Jouduin oikein pysähtymään tämän jakeen kohdalla, kun tajusin, että siihen kätketty totuus ei ollut minulle vielä ihan kristallinkirkas. Miksi ”järkevä ja viisas” ihminen ei olisi sopiva ymmärtämään Jumalan valtakunnan asioita? Täytyykö olla lapsenmielinen? Lapsellinen peräti?

Ei lapsellinen, vaan lapsenmielisen avoin, ennakkoluuloton, puhdassydäminen, teeskentelemätön, vastaanottavainen. Jeesus antaa ymmärtää, että Jumalan tuntemiseen pääsevät ne, joille Jumalan valtakunnan asiat ilmoitetaan. Ihminen, joka kaivaa esiin selityksiä, joka kaavailee teologisia malleja, joka yrittää saada asioista omin päin selvää, ei välttämättä siinä onnistu – tärkeää on kuunnella silloin, kun Jumala puhuu ja olla avoin ja herkkä Jumalan sanan kuulemiselle. Lapsen taito on ottaa vastaan – ei luennoiminen. Kaikki järkeilijät ja viisaat ja oppineet, he aina luennoivat ja puhuvat muut hiljaisiksi.

Niinpä rohkaisen sinua tänään ottamaan vastaan Jumalan puhetta. Jumala puhuu kyllä ja puhuu monella suulla. Hän puhuu Raamatussa, mutta hän puhuu myös arkisten askareiden keskellä. Hän järjestää kaikenlaista elämän draamaa, jotta tajuaisimme. Kun menet väärää tietä, Jumala pysäyttää. Hän järjestää sinulle erilaisia hankaluuksia ja esteitä, kun et muuten osaa pysähtyä. Hän kääntää sinun suuntaasi joskus pakon voimalla. Hän ei aina käytä sanoja, hän puhuu vauhdin hiljentämisestä, kun sinä kaadut. Hän suosittelee sanan lukemista, kun sinun sielusi valtaa tyhjyys. Hän ottaa sinulta jotakin pois, jotta sinä olisit tyhjin käsin, kun hän haluaa antaa sinulle jotakin.

Kirjanoppineisuus – sellainenkin, jota minä harrastan – saattaa olla este Jumalan asioiden ymmärtämiselle ja niiden sisäistämiselle. Ihmisen aivot eivät ole luodut profeetallisen sanan vastaanottamista varten. Ihmisen aivot ovat huono työkalu silloin, kun pitää uskoa. Uskoon tarvitaan kyllä ymmärtämistä, mutta myös sydäntä. Tarvitaan tunteet ja vielä lisäksi tahto – vasta kuuliaisuudessa vastaan otettu sana muovautuu Jumalan ilmoitukseksi. Vasta sen kautta Jumalan kynä kirjoittaa sen sinun sydämesi tauluun ja siitä tulee osa sinua.

Älä siis aseta liikaa painoarvoa ihmislähtöiselle opetukselle ja Raamatun ruotimiselle. Kun Henki sinua täyttää, sinä kykenet ottamaan lapsen lailla vastaan Jumalan sanan ja sisäistämään sen profeetalliset merkitykset. Tavoittele hengen täyteyttä ja sinä kasvat.

Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Ilm.2:7.