maanantai 30. syyskuuta 2019

Ies särkyy voitelun pakosta

Sitten Samuel kysyi Iisailta: "Tässäkö ovat kaikki poikasi?" Iisai vastasi: "Nuorin on vielä jäljellä, mutta hän on nyt lampaita paimentamassa." 1.Sam.16:11.

Iisai olisi yhtä hyvin voinut sanoa: "On vielä kuopus. Sitä nyt ei voi vielä mieheksi laskea, on vielä pikkupoika, sellainen äitinsä lellilapsi!" Daavidin nimi kai merkitsee "rakastettu, lemmikki". Nimi kuulostaakin äidin antamalta. Iisai muistuttaa suomalaista miestä, joka arvostaa tuskin ketään muita kuin sotaveteraaneja ja presidenttiä, puhuu räyhää kuin joku mielensäpahoittaja, ymmärtää hyvin itseään, mutta ei ketään muuta. Omaa heikot hoksottimet, huonon arvostelukyvyn ja liikaa
äijäenergiaa...

Mielikuvitus pääsee helposti valloilleen - ehkä Iisai oli ihan fiksu eikä mikään äksy - mutta olihan Iisai jo tuohon aikaan vanhus ja ehkä Daavid koki hänet vähän samoin kuin minä isäni, joka syntyi 1800-luvulla. Väistämättä ikä näkyy, nuorempi sukupolvi ajaa ohi, sukupolvien kuilu repeää. Mutta jos katsotaan Iisain perintötekijöitä, tarkataan lapsia ja lapsenlapsia, nähdään että lahjakkuutta oli moneen lähtöön. Daavidkin oli suorastaan monilahjakas nero.

Oletko sinä ollut todistamassa näitä tilanteita, kun johonkin tehtävään sopiva ohitetaan ja tilalle valitaan epäsopiva henkilö, joku itsekeskeinen kekkales? Sivusta seuraten on mahdollista toisinaan todistaa aivan käsittämättömiä valintoja. Sukulaiset ovat usein se joukko ihmisiä, joka on eniten väärässä. Mutta Jumalan valinta on jotakin sellaista, jota on mahdoton ohittaa. Tilapäisesti se voidaan sivuuttaa, mutta jos joku on Jumalan voitelema ihminen, hän kaivaa tiensä vaikka läpi harmaan kiven, jotta voi toteuttaa näkynsä. Jotenkin se sieltä hiekasta vaan nousee kuin juuri kuoriutunut kilpikonnan poikanen. Jeesuskin oli ihmisten hylkäämä, mutta mitä kirjoitukset todistavat:

Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on nyt kulmakivi. Mark.12:10.

Daavid jota ei pidetty edes ehdokkaana mihinkään, oli tuleva kuningas. Eikä vain yksi nimi kuninkaiden ketjussa, vaan kaikkien kuninkaiden arkkityyppi! Historian yksi merkittävimmistä suurmiehistä! Jopa Jeesuksen arvonimi johdettiin hänestä - Daavidin poika.

Onko meillä tänään hengen silmät, herkät korvat? Ymmärrämmekö Jumalan ajatuksia, aavistammeko hänen suunnitelmiaan? Valitsemmeko sen, minkä hän valitsee? Luotammeko siihen henkilöön, johon hän luottaa?

Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan, vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan. Sananl.3:5. Joka Herraa etsii, näkee asiat oikein. Sananl.28:5.