sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Vältä typeriä väittelyitä

Jos joku torjuu minut eikä ota sanojani vastaan, hänellä on kyllä tuomarinsa: se sana, jonka olen puhunut, tuomitsee hänet viimeisenä päivänä. Joh.12:48.

Tämä ehkä voitaisiin suomentaa selkokielelle: Jeesus ei ole henkilönä ketään vastaan, mutta totuus toimii tuomitsijana? Tai pitäisikö sanoa: kaikki ongelmat ja ristiriidat, kaikki erimielisyydet, voidaan loppujen lopuksi aina käsitellä asiatasolla? Jeesus antoi näytteen tuomarin oikeuksistaan, kun hän kirosi viikunapuun. Puu ehkä edusti Israelin kansaa, mutta Jeesus ei ollut armoton yksittäisiä ihmisiä kohtaan.

Annetaan siis asioiden riidellä, vetäydytään niistä henkilöinä pois. Yleensä se tarkoittaa, että erimielisyyttä aiheuttava asia tulee tutkia tarkoin ja tarkastella asiaa monesta näkökulmasta, analysoida se älyllisesti ja irrottaa itsensä tunnesiteestä johonkin lukkiutuneeseen mielipiteeseen.
Otan esimerkin: Raamatun käännöksestä on taitettu peistä 80-luvulta lähtien. Monien mielestä uusi KR92 ei ole kelvollinen käännös, vaan tarvitaan parempi. Onpa sitten pakerrettu kasaan ns. Raamattu Kansalle -versio. Edelleen mielipiteet jakautuvat jyrkästi ja osapuolet suurin piirtein antavat toisilleen turpiin.

No, ehkä voisimme aikuistua, tutkia asiaa kiihkottomasti ja ottaa siihen kantaa, puoleen tai toiseen, ilman vihaa. Emme siis ala vaatia jokaista saman mielipiteen kannalle, emme tuo asiaa henkilökohtaiselle tasolle, kun kerran on kysymys asiasta eikä henkilöistä. Annamme jokaiselle vapauden muodostaa oma mielipide ja pyrimme itse eroon tunnepohjaisesta asenteesta.

On monia asioita, joissa huomaan ihmisten loukkaantuvan, vaikka on kysymys uskonnonvapaudesta, erilaisista näkemyksistä koskien kastetta ja seurakuntaoppia tai muuta sellaista. On ikävää, jos näitä asiatasolla olevia käsityseroja yritetään väkisin vetää alas henkilökohtaiselle tasolle, luonnollisen ihmisen lihalliseen puremiseen sopivaksi ruoaksi. On selvää, että sellainen on sielunvihollisen työtä. Usein sanonkin (ainakin ajattelen), että sellaisessa riidassa on nähtävissä ”saatanan sormenjälki”.

Rohkaisen siis sinua vetäytymään pois sellaisista riidoista, joissa ei ole mitään todellista syytä. Vetäydy pois ihmisistä, jotka haluavat erilaisista näkemyseroista tehdä henkilökohtaisia kädenvääntöjä, jopa riitoja. On parempi olla erillään riidanhaluisista ihmisistä kuin riidellä totuuden puolesta. Vältä typeriä väittelyitä (Tit.3:9). Vältä sellaista ihmistä, jonka moraalinen taso on alhainen ja keskustelutaito olematon. Hänellä vain on kiihkeä halu väitellä ja kiistellä. 1.Tim.6:4.

Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa. Room.12:18.