lauantai 9. helmikuuta 2019

Ilo kuuliaisuudesta

Sillä ihmisten viha tulee sinulle ylistykseksi: sinä vyöttäydyt vihan ylenpalttisuuteen. Ps.76:11 KR33.

Raamatun tekstistä paistaa esiin yksi tietty, hieman omituinen piirre: Jumalan ihmisiä vihataan. Raamatun alusta sen loppuun asti nousee esiin uskoviin kohdistuva vaino. Jeesuskin sai kokea tämän – hän nyt etenkin. Hänen opetuslapsinaan meidän on määrä luopua paljosta sellaisesta, mikä muille ihmisille suodaan, mutta sekään ei riitä – vaino tulee vielä kuin kaupanpäällisiksi:

Jeesus vastasi: ”Totisesti: kuka ikinä minun tähteni ja evankeliumin tähden on luopunut talostaan, veljistään tai sisaristaan, äidistään, isästään tai lapsistaan tai pelloistaan, hän saa satakertaisesti: nyt, tässä maailmanajassa, taloja, veljiä ja sisaria, äitejä ja lapsia ja peltoja – tosin myös vainoa – ja tulevassa ajassa hän saa iankaikkisen elämän.” Mark.10:29-30.

Sisältyyhän siihen myös lupaus yltäkylläisestä elämästä, joka saavutetaan luopumisen seurauksena. Jeesus sanoi tästä luopumisesta hyvin suoraan: Tietäkää siis: yksikään teistä ei voi olla minun opetuslapseni, ellei hän luovu kaikesta, mitä hänellä on. Luuk.14:33.

Uskossa eläminen siis maksaa. Se maksaa joskus tosi paljon. On suostuttava aika radikaaliin luopumiseen. Emme varsinaisesti voi itse vaikuttaa asiaan, vaan Jumala työskentelee meidän elämässämme niin, että joudumme luopumisen paikalle – yleensä yksi asia kerrallaan. Kun Jumala irrottaa meitä jostakin, hän etenee vaiheittain. Sellainen katastrofi, joka kuvataan tapahtuneen Jobin elämässä, ei yleensä kohtaa meitä, vaan Jumala antaa meille koetuksia sen mukaan kuin kestämme, vähitellen ja vaiheittain.

Niinpä sinäkin voit tietää ja olla varma, että sinun kohdallesi osuneet vaikeudet, ihmisten vihan osoitukset ja muu sellainen, joka irrottaa sinua jostakin ennen rakkaasta, on Jumalan tiedossa ja hänen ohjauksessaan. Hän ei anna liian suurta taakkaa. Sinä voit kestää tämän menetyksen hyvin ja mennä eteenpäin pää pystyssä. Anna ihmisten vihan ja muidenkin vastoinkäymisten elämässäsi työstää sinun uskoasi niin että se vahvistuu. Löydä luja pohja jalkojesi alle Jumalan sanasta ja ilo kuuliaisuudesta Kristukselle. Pysy rohkeana siinä tietoisuudessa, että olet osallinen samoista kärsimyksistä kuin hänkin.

Iloitkaa päinvastoin sitä enemmän, mitä enemmän pääsette osallisiksi Kristuksen kärsimyksistä, jotta saisitte iloita ja riemuita myös silloin, kun hänen kirkkautensa ilmestyy. 1.Piet.4:13.