maanantai 18. helmikuuta 2019

Virvoituksen aika

Pyytäkää Herralta sateita, pitkälle kevääseen saakka! Herra nostattaa tuulispäät ja pilvet, hän lähettää sadekuurot. Hän antaa viljan viheriöidä jokaisen pellolla. Sak.10:1.

Jumalan sana toimii monella tasolla ja tässäkin Sakarjan kirjan jakeessa kuulen hengen puhetta, joka koskee herätyksen aikaa. Siinä on useita näkökulmia sellaiseen virvoituksen aikaan, joita kutsumme herätyksiksi. Herätysten aikana tyypillisesti tapahtuu niin, että Herra uudistaa ensin seurakuntansa. Pyhän Hengen vuodatus alkaa seurakunnan keskeltä ja kun seurakunta on uudistunut, herätys leviää seurakunnan ulkopuolelle. Ensimmäinen näkökulma on: pyytäkää.

Nyt kun viimeisestä kunnon herätyksestä alkaa olla kohta 40 vuotta, on kaipuu Jumalan Hengen vuodatuksen ja läsnäolon kokemiseksi voimakkaasti kasvanut ainakin minun sydämessäni. Niin kuin peura janoissaan etsii vesipuroa, niin minä kaipaan sinua, Jumala. Ps.42:2. Herätys on jotakin, mitä ei voi ihminen tehdä – se on Jumalan armoa ja suurta lahjaa. Jumalan kansan rukous ja sydämen kaipaus ovat tässä kuitenkin tärkeitä. Kun tartumme Jumalan sanan lupauksiin, saamme kokea, että ”Herra lähettää hengen sateet”.

Tuossa lyhyessä jakeessa puhutaan myös pellosta. Rivien välissä siinä puhutaan viljelijästä, joka on muokannut peltoaan ja kylvänyt siihen siemenen – nähnyt vaivaa. Meidänkin tulee nähdä vaivaa evankeliumin työssä ja Jumalan sanan esillä pitämisessä. Se on yhtä tärkeätä kuin rukous. Kun näemme vaivaa Jumalan valtakunnan hyväksi, voimme tarttua Jumalan sanan lupaukseen: hän antaa viljan viheriöidä myös minun pellollani.

Olkaa siis vahvoja ja järkähtämättömiä, rakkaat veljeni, ja tehkää aina innokkaasti Herran työtä. Tietäkää, ettei Herra anna teidän työnne mennä hukkaan. 1.Kor.15:58.

Näin voi yksi lyhyehkö jae Raamatusta opastaa meitä hengen maailmaan ja neuvoa meille, miten Jumala ajattelee. Näemme tässä Sakarjan näyssä Jumalan toimivan vaiheittain ja voimme sisäistää sen näyn ja itsekin edetä vaiheittain, askel askeleelta eteenpäin siitä, missä nyt olemme.

Ottakaamme opiksemme, pyrkikäämme tuntemaan Herra! Hän tulee, se on varmaa kuin aamun koitto. Hän tulee kuin sade, kuin kevätsade, joka kastelee maan. Hoos.6:3.