lauantai 25. syyskuuta 2021

Vääryyden siteet


Kun Simson tuotiin Lehiin, filistealaiset juoksivat riemusta huutaen katsomaan häntä. Silloin Herran henki valtasi hänet. Köydet, jotka olivat hänen käsivarsiensa ympärillä, katkesivat kuin pellavalangat tulessa, ja siteet kirposivat hänen käsistään. Tuom.15:14.

Kun puhutaan vääryyden siteistä, ajatellaan helposti alkoholismia, huumeriippuvuutta, pelihimoa, seksiaddiktiota ja sellaista. Vääryyden siteitä voivat kuitenkin olla myös ne ajatukset ja asenteet, joita aivan lähiomaiset ovat meille syöttäneet. Lapsuutemme perheessä opimme, että olemme tavallisia tallaajia, vähän tyhmiä ja huonosti käyttäytyviä, samanlaisia keskinkertaisuuksia kuin sukulaisemmekin. Emme ole mitään neroja, emme juuri lahjakkuudessa yllä edes toisten tasolle, saati ole mitään ruudinkeksijöitä. Olemme tasapäisiä toisten tollojen kanssa. Pidä se mielessäsi äläkä nosta päätäsi muiden yläpuolelle, sillä et kuitenkaan ole mitään erityistä. Näin meitä kasvatetaan.

Vääryyden side voi olla tällainen mantra, joka hokee sielussani, miten keskiverto olen. Kristillistä nöyryyttä on myöntää, että en erotu massasta. Jos haluan olla hengellinen ihminen, kuuntelen vain vaiti, mitä asiaa muilla on.

Oman perheen tilalla on nyt seurakunta, joka vahvistaa kaiken opitun. Pastori ja muut kellokkaat pitävät huolen, että opit roolisi: kuuntelijan ja maksajan roolin. Missään tapauksessa ei ole sopivaa keikuttaa venettä. Jos rupeat keksimään olemattomia eli väittämään, että sinullakin on kutsumus Jumalan sanan palveluksessa tai diakoniassa, sinut heitetään yli laidan. Sinun kuului vain istua paikallasi ja nyt jo vene uhkaa kaatua sinun takiasi!

Rakas ystävä, haluan jättää sinulle toisenlaisen viestin: Kristus on kutsunut sinut seuraamaan häntä, löytämään omat lahjasi, suuntautumaan oman kutsumuksesi täyttämiseen, viemään maaliin oman osuutesi evankeliumin työssä. Hän on antanut sinulle siihen kaikki edellytykset eikä hän pihtaa voiteluansa. Katkaise siis ne köydet, jotka sinua pidättelevät, avaa solmut kaikista siteistäsi, anna Hengen tulen polttaa poikki jokainen rihma, joka sinua sitoo. Pyhä Henki on tullut - vapauden, totuuden ja voiman henki! Jumalan rakkaus haluaa vallata maailman, ole sinä sen rakkauden lähettiläs - voideltu Jumalan palvelija, joka on vapaa ihmisten virittämistä vääryyden pauloista:

Teissä kyllä pysyy se voitelu, jonka olette Pyhältä saaneet, ettekä te tarvitse kenenkään opetusta. Hänen Henkensä opettaa teitä kaikessa ja on tosi, hänessä ei ole petosta. 1.Joh.2:27.