perjantai 14. elokuuta 2020

Elämän jaksot ja tuotantokaudet

Yhdelle hän antoi viisi talenttia hopeaa, toiselle kaksi ja kolmannelle yhden, kullekin hänen kykyjensä mukaan. Sitten hän muutti maasta. Matt.25:15.

Tunnemme hyvin tämän kertomuksen talenteista (eli leivisköistä). Tavoite oli saada pääoma kasvamaan, kuten liiketoiminnassa nykyäänkin. Raamatun kertomuksessa ei varsinaisesti käsitellä saatuja talentteja velkana, mutta voimme hyvin ajatella, että se oli velkapääomaa ja vasta saatu voitto oli omaa pääomaa. Niinpä hyvin rahansa sijoittaneet saivat omaa rahaa, kun taas talenttinsa maahan kätkenyt ei saanut mitään.

Tämä elämä on meille annettu, että eläisimme viisaasti ja "sijoittaisimme" saamamme resurssit oikein. Jos onnistumme tässä, meillä on kerran omaa pääomaa, jonka voimme käyttää, kun päädymme tuonpuoleiseen. Elämä jatkuu ja se jatkuu osin myös niillä ehdoilla, jotka täällä itsellemme petaamme.

Myönnän, että on mitä suurimmassa määrin uskon asia, kuinka ajattelemme tämän maallisen elämän niveltyvän tulevaan taivaalliseen elämään. Mutta vihjeitä niiden yhteydestä Raamattu tarjoaa runsaasti. Jeesus sanoi:  Jos te ette luotettavasti hoida väärää rikkautta, kuka uskoo teille todellista? Ja jos te ette luotettavasti hoida toisen omaisuutta, kuka teille kerran antaa sen, mikä on teidän omaanne? Luuk.16:11-12. Jo tästä lyhyestä toteamuksesta voi vetää sen johtopäätöksen, että tässä elämässä toimimme lainapääoman turvin ja tulevassa elämässä - ylösnousemuksen jälkeen - saamme vasta varsinaisesti omaa pääomaa käyttöömme.

Ylösnousemuksen todellisuudesta meille kertovat Jumalan luomistyöt, vaikkapa perhosen muodonvaihdos. Ne antavat aavistella jotakin siitä, millainen ihmeellinen asia ylösnousemus on. Myös Joosefin tarina kuvaa ylösnousemusta, sillä hänen elämänsä oli hyvin kaksijakoinen. Toisaalta hän oli orja ja virui vankilassa, toisaalta hän sai olla faaraon oikea käsi, korkea-arvoinen egyptiläinen ylimys. Joosef jaksoi säilyttää moraalisen jaloutensa kaikissa olosuhteissa, siksi hän myös selvisi kaikista koetuksistaan ja sai nousta suureen vastuuseen. Joosef ei ainoastaan ruokkinut kansaa ja pelastanut monia nälkäkuolemalta, hän myös pohjusti sovinnon veljiensä kanssa. Voimme tulkita Joosefin elämäntarinaa niin, että saamme sen kautta kuvan, miten maallinen ja taivaallinen niveltyvät toisiinsa.

Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen. Ps.90:12.

Ihminen, joka näkee elämän jatkuvuuden ja ymmärtää, että seuraava jakso riippuu siitä, miten elän tämän jakson, on jo matkalla viisaaksi. Varmasti tässä on mahdollista viljellä hyvinkin erilaisia mielikuvia tulevaisuudesta, mutta jos voimme ne sijoittaa Raamatun suuntaviivoihin, emme eksy mihinkään harhakuvitelmiin. On lopulta hyvin innostavaa ja inspiroivaa tietää, että elämä jatkuu ajan rajan tuolla puolen. Ihmeellinen elämä, Jumalan valmistama, suurenmoinen jatko-osa vyöryy esiin - tuotantokausi kaksi.