lauantai 29. helmikuuta 2020

Jumalan varjelus

Sydänkohtaukseni jälkeen olen ollut entistä selvemmin tietoinen siitä, että voin kuolla sydäninfarktiin. Loppujen lopuksi se on aika tervetullut tapa päättää elämänsä verrattuna syöpään tai moneen muuhun kuolinsyyhyn. Isäni lyyhistyi eräänä talvipäivänä kelkkansa viereen, kun infarkti yllätti. Muutama vuosikymmen myöhemmin veljeni oli töissä sahallaan, kutsui joitain paikalle poikenneita sukulaisia kahville ja siinä arkisten jutteluidensa keskellä kaatui pahaa aavistamatta keskelle lattiaa. Siitä ei noussut enää.

Nopea lähtö on hyvä. Toivoisin, etten itsekään joutuisi kitumaan. Infarkti siis syntyy, kun verihyytymä lähtee vaeltamaan verenkierrossa ja päätyy lopulta sepelvaltimoon ja tukkii sen. Tällaisen veritulpan lisäksi voi syynä olla sepelvaltimossa itsessään syntyvä repeämä ja sen synnyttämä tukkeuma. Sydän pysähtyy silloin hapenpuutteeseen.

Näin unta. Pieni punainen möykky, joka näytti rykelmältä verihiutaleita, liikkui hitaasti näkökentässäni. Katselin sitä jonkin aikaa ja huomasin sen olevan seinän takana. Seinä oli jotensakin läpinäkyvä.

Kun mietin untani, ajattelin, että noinkohan on lähtö lähellä. Pieni verihyytymä on kuoleman airut, sitten mennään läpi seinien. Mutta nyt koronavirusepidemian puhjettua olen alkanut nähdä tilanteessa positiivisempia merkityksiä. Muistamme, kuinka israelilaiset sulkeutuivat ensimmäisen pääsiäisen viettoon kotinsa seinien sisälle. He olivat tehneet Mooseksen neuvojen mukaan ja sivelleet karitsan verellä oviensa pielet. Kuoleman enkelin surmatessa egyptiläisiä sanotaan:

Ja veri olkoon niiden talojen merkkinä, joissa te olette, sillä kun minä näen veren, menen ohitsenne. 2.Moos.12:13.

Kun yritän avata uneni symboliikkaa, mietin, onko seinä, joka erottuu maisemasta lähinnä tapetin kuvioiden ansiosta, myös kuva karanteenista. Sisätiloissa pysytteleminen voi antaa jo huomattavan suojan, vaikka uskovina voimme laittaa syvimmän sydämen luottamuksen Jumalan varjelukseen ja vain siihen. Voimme syventyä jälleen kerran psalmin 91 antamiin turvatakuihin:

Vaikka viereltäsi kaatuisi tuhat miestä ja ympäriltäsi kymmenentuhatta, sinä säästyt. Ps.91:7.

Niinpä voimme nyt arvioida tätä aikaa ja lukea psalmin 91 lisäksi Luukkaan evankeliumin luvusta 21 jakeet 7-36. Tässä pari jaetta:

...joka puolella on suuria maanjäristyksiä, nälänhätää ja ruttotauteja... Luuk.21:11. Kaikki lamaantuvat pelosta odottaessaan sitä, mikä on kohtaava ihmiskuntaa... Luuk.21:26. Kun nuo tapahtumat alkavat, nostakaa rohkeasti päänne pystyyn, sillä teidän vapautuksenne on lähellä. Luuk.21:28.

Kyllä Jumalan ihmisenä on turvallista elää - ja kuollakin, jos aika on. Emme joudu paniikkiin, voimme varautua kulkutauteja vastaan, mutta voimme ennen kaikkea luottaa Korkeimman suojelukseen.
 
Iloitkoot ja riemuitkoot ne, jotka suovat minulle minun oikeuteni, ja sanokoot aina: "Ylistetty olkoon Herra, joka tahtoo palvelijansa parasta". Ps.35:27 KR33.