sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Talentit likoon

Mutta se, joka oli saanut vain yhden talentin, kaivoi maahan kuopan ja kätki sinne isäntänsä rahan. Matt.25:18.

Tiedätkö, missä näitä maahan kätkettyjä rahapusseja on pilvin pimein? Hautausmaalla. Moni kirkkomaalla lepäävistä ei koskaan täyttänyt elämäntehtäväänsä, ei toteuttanut Jumalan antamaa suunnitelmaa, ei kehittänyt Jumalalta saamiaan lahjoja. Hukkaan meni Jumalan sijoitus – täysin hukkaan.

Valitettavasti asia on niin. Ja jos minun sukulaisteni, tuttavieni ja ystävieni, koulutovereitten ja työtovereitteni, seurakunnan veljienkin keskuudessa tehtäisiin kysely koskien minun elämäntehtävääni, saataisiin sama vastaus: ei sillä ollut mitään virkaa, tyhjänpanttina eli koko mies. Aina, kun se jotakin yritti, me nuijimme sen maan rakoon.

Tarkoitan, että imemme tämän jotenkin äidinmaidossa. Että minusta ei tule mitään eikä pidäkään tulla. Eikä sinustakaan ole tarkoitus tulla mitään kummempaa. Sinun pitää sulautua joukkoon ja mennä virran mukana. Se on nyt suorastaan ”kristillinen hyve”. Jos yrität erottua massasta, saat sakihivutuksen. Olet ylpeä ja sinut täytyy nöyryyttää. Jollakin tavalla tällainen myrkyllinen perintö on istutettu tähän suomalaiseen sielunmaisemaan.

Tarvitsemme uskoa, jotta pääsemme tämän yli. Tarvitsemme joskus vitamiineja, jotta ruumiimme tervehtyy. Usko on sellainen vitamiini sielulle. Kristillisen uskon myötä – kun se on tervettä – sinä saat aistia, kokea, ymmärtää ja syvästi elää todeksi, että sinulla on oma kutsumuksesi ja armoituksesi. Sinä olet saanut oman ”leiviskän” (jopa useita). Et saa piilottaa pääomaasi, et saa kätkeä Jumalan kallisarvoista omaisuutta, vaan sinun tulee laittaa se kasvamaan korkoa.

Nosta siis rohkeasti pääsi. Pyristele ulos kuorestasi ja vaihda nahkasi. Mene eteenpäin. Älä lannistu, jos lannistetaan (tiedän, että aina lannistetaan). Erotu massasta. Jumalan sinulle antama talentti on se voimavara, jonka avulla sinä erotut massasta. Älä jää paikallesi, älä jää lepäämään laakereillasi, vaan kehity, kasva, nouse – täytä kutsumuksesi. Jos kutsumuksesi on epäselvä, pyri selvyyteen. Tee, minkä voit. Aloita jostakin ja Jumala johdattaa sinua, kun olet liikkeellä. Älä kopioi toisia, sinun kutsumuksesi voi olla ihan eri planeetalta kuin kaverisi tai pastorisi. Älä jää lapsen asteelle, vaan etsi oma, hengellinen aikuisuutesi.

Jumalan Pyhä Henki auttakoon sinua (ja minua) tässä!