maanantai 26. elokuuta 2019

Kun Jumala ei vastaa

Uskonelämässä tulee eteen monenlaisia koetuksia. Yksi hyvin yleinen koetus on se, kun emme saa vastausta johonkin meille tärkeään rukoukseen. Vaikka panostamme asiaan päivittäin ja rukoilemme kyyneleet silmissä, Jumala ei vastaa. Tai koemme taloudellisia vastoinkäymisiä, vaikka olemme antaneet Jumalalle omastamme säännöllisesti. Tilanne tuntuu joka tavalla epäreilulta. Mietimme, kannattaako Jumalaa palvella, kun hän ei tee hyväksemme mitään.

Joel Osteen kertoo eräässä tv-saarnassaan, kuinka erään nuoren naisen seurustelu päättyi ja hän tuli pyytämään esirukousapua, koska oli varma, että hänen tuli mennä naimisiin juuri kyseisen miehen kanssa. Nainen pyysi rukousta lähes viikoittain ja kuukaudesta toiseen, jotta tuo suhde alkaisi uudestaan. Hän ei nähnyt muuta vaihtoehtoa, vaikka hänelle varovasti yritettiin sanoa, että maailmassa on muitakin miehiä. Vuosia myöhemmin hän kuitenkin ilmestyi seurakunnan tilaisuuteen aivan toisen miehen kanssa ja onnesta säteillen esitteli myös heille syntyneen pienokaisen. Hän oli löytänyt elämänsä miehen, mutta tämä oli aivan toinen kuin se henkilö, jonka takia oli aikaisemmin niin paljon rukoiltu. Hänen aiempi ihastuksensa oli eronnut jo parikin kertaa eikä pysynyt missään työpaikassakaan kovin pitkään. Nyt tämä nainen sanoi: ”Olen Jumalalle kiitollinen aviomiehestäni ja lapsestani ja kaikkein kiitollisin olen Herralle siitä, että hän ei silloin aiemmin kuullut rukouksiani!”

Joskus on parempi, että Jumala ei vastaa niin kuin me haluaisimme. Jumala näkee asiat paremmin, hän näkee kokonaisuuden ja on joka suhteessa meitä viisaampi. Joskus hänen viisautensa estää meitä saamasta vastausta johonkin ”tyhmään” pyyntöömme. Joten meidän on syytä tyytymättömyytemme keskellä rauhoittaa mielemme ja ymmärtää, että tilanteemme on Jumalan tiedossa ja hänen hallussaan, eikä hän tee virheitä. Jos olemme jättäneet asiamme Herralle, silloin hänen päätöksensä on oikea, vaikka se olisi ”ei”. Nostakaamme siis katseemme ylös ja tuokaamme hänelle kiitoksemme niin suljetuista ovista kuin avatuistakin, niin kyllä-vastauksista kuin ei-vastauksistakin.

Kiittäkää joka tilassa. Sillä se on Jumalan tahto teihin nähden Kristuksessa Jeesuksessa (1.Tess.5:18 KR38).