tiistai 27. elokuuta 2019

Ei yli, ali eikä ohi, vaan läpi

Monet koettelemukset tulevat osaksemme, kun seuraamme Herraa. Ihmissuhteissa tulee väistämättä ongelmia ja jos työpaikalla ei esiinny kiusaamista, muuta vääryyttä ja ongelmaa sitäkin enemmän. Kristillisen uskon tunnustaminen nostaa aina jonkinlaisen älämölön kaikkialla.

On tärkeää rakentaa uskoaan, jotta selviämme koetuksista. Koetuksista selviäminen ei tarkoita, että saamme kulkea niiden ohi ja päästä nuolemaan haavojamme jonnekin. Selviytyminen tarkoittaa, että menemme niistä läpi ja tulemme niistä ulos entistä ehompina, entistä vahvempina, entistä enemmän Kristukseen rakastuneina, uskossa entistä aikuisempina. Normaali ihmisen reaktio kaikkiin vastoinkäymisiin on pakeneminen. Haluamme ohittaa vaikeudet jotenkin. Jopa Jeesus pyysi: Isä, ellei tämä malja voi mennä ohitseni minun sitä juomatta, niin toteutukoon sinun tahtosi. Matt.26:42.

Jumalan sallimat kiusaukset ja vaikeudet ovat hyödyksi, jos emme pötki pakoon. Monen koulu- ja työpaikkakiusatun on lähes ylivoimaista mennä kouluun tai töihin (ja ymmärrän sen), mutta Jeesuksen kanssa siitäkin selviää. Koetuksen kestäneenä on vahvempi. Oikeastaan Jumala luo uskovan sisimpään uutta kaikkien kestettyjen koetusten kautta. Niistä saa sisäinen ihminen enemmän rakennusainetta kuin osaamme aavistaa. Kerran näemme, miten arvokasta kaikki oli ja miksi kannatti kestää. Kerran, kun voittomme on ilmeinen, elämän kruunumme kirkas, tulevat taivaan joukot ihmettelemään meidän selviytymistämme. Ja luultavasti käy, kuten Danielin tovereille, jotka joutuivat kuumaan pätsiin:

Satraapit, käskynhaltijat, maaherrat ja kuninkaan hovimiehet kerääntyivät paikalle katsomaan miehiä ja havaitsivat, että tuli ei ollut pystynyt heihin: heidän partansa ja hiuksensa eivät olleet kärventyneet, heidän vaatteensa eivät olleet lainkaan vahingoittuneet, eikä heistä edes lähtenyt savun hajua. Dan.3:27.

Näin on sinunkin määrä mennä jokaisen koettelemuksen läpi, jonka Jumala on sallinut elämääsi. Ei ole tarkoitus, että olet haavoilla, olet toivosi menettänyt ja henkisesti lopussa. Tarkoitus on, että tulet läpi elämäsi koettelemuksista uudeksi luotuna uskon ihmisenä, joka tietää, mitä on mennä tulen läpi yhdessä Kristuksen kanssa. Sitä elämänkokemusta ei korvaa mikään.