tiistai 15. tammikuuta 2019

Hänen rakkautensa meitä kantaa

Koska olet arvokas minun silmissäni, koska olet kallis ja rakas, minä luovutan kansanheimoja sinun sijastasi, kansakuntia sinun henkesi hinnaksi. Jes.43:4.

Jokainen ihminen on Jumalan silmissä arvokas. Jos et näe omaa arvoasi, vika ei ole Jumalassa. Hän on sanassaan ilmoittanut, kuinka arvokas olet hänelle. Hän on Kristuksen ristin kautta ilmoittanut sinulle, kuinka kallis olet, onhan hänen Poikansa veri annettu lunastusmaksuksi sinusta.

Voimme kyllä ymmärtää epätoivoisiin tekoihin ajautuneita ihmisiä, itsemurhaajia, jopa perhesurmaajia. Ymmärrämme sen epätoivon logiikan, joka siinä vaikuttaa. Mutta ymmärrämme myös, että kaikkien tragedioiden takana on aina sielunvihollinen, jota sana kuvailee selkein ääriviivoin: Varas tulee vain varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan.  Joh.10:10. Paholainen on se, joka yllyttää ihmisiä epätoivoisiin tekoihin. Hän on se, joka pimittää ihmisiltä valon. Hän on se, joka yllyttää itsemurhiin ja tappoihin. Hän on se, joka väittää, että tuskasta pääsee sillä eroon, että päättää päivänsä.

Pyhä Henki sen sijaan auttaa meitä kokemaan elämän rikkaana, antoisana, mielekkäänä ja turvallisena. Vaikka Jumala on monella tapaa salattu Jumala ja vaikka elämäkin on monella tapaa mysteeri, saamme kuitenkin nauttia elämästä, kokea iloa, elää lapsen lailla luottavaisesti. Jos se lapsen viattomuus ja luottavaisuus jotenkin murenee, voimme lukea Jumalan sanaa ja eheyttää itseämme sen avulla. Jumalan sanan kautta voimme pitää kiinni toivosta ja ylläpitää uskon luottamusta Jumalaan, joka on peräsimessä silloinkin, kun emme ymmärrä, kun yön hiljaisuus tähtineen musertaa meidät, kun sielun valtaa väristys ja moninaiset kysymykset alkavat risteillä, levottomuus valtaa mielemme. Jumalan sanan avulla saamme pitää suuntamme vakaana silloinkin, kun tunnemme itsemme syntisiksi ja arvottomiksi. Kun sydän kyselee ”mitä hyödyttää?”, hänen sanansa antaa meille lohdutusta ja hänen Henkensä nostaa meidät ylös kuopasta. Saamme tuntea, että hän ei ole hylännyt meitä, vaan kantaa ikuisin käsivarsin. Hänen kaikkivaltiutensa ulottuu meihinkin asti, hänen kädessään on jokainen elämämme päivä. Usko on turvallista luottamusta Jumalaan sielläkin, missä emme ymmärrä. Uskon kautta ymmärrämme kuitenkin, sydämen silmin näemme elämän mielekkyyden, usko antaa elämälle tarkoituksen ja suunnan.

Uskon kautta ymmärrämme oman arvomme. Silloinkin kun tämä näkyvä maailma ja ihmisten yhteiskunta ei anna meille arvoa, tiedämme arvomme. Jumalan Poika on sen näyttänyt ristillä. Jumalan sana todistaa sen. Hänen rakkautensa ei jää teoriaksi, sillä Pyhä Henki on annettu olemaan kanssamme. Saamme tietää ja saamme kokea oman arvomme, kun hänen rakkautensa meitä kantaa.

Ja minun Isäni rakastaa sitä, joka rakastaa minua, ja häntä minäkin rakastan ja ilmaisen hänelle itseni. Joh.14:21.