tiistai 14. heinäkuuta 2020

Kun kärsimme syyttöminä

Jos myönnämme, että olemme Jeesuksen seuraajia ja tavoitteemme on tulla hänen kaltaisekseen, voimme kysyä: - Mitä Jeesuksen ominaisuuksia tavoittelet juuri nyt?

Jeesus oli suuri saarnamies - haluatko sinäkin menestyä sananjulistajana? Jeesus oli ihmeiden tekijä - olisiko se sinulle sopiva elämäntehtävä? Jeesus sai paljon opetuslapsia - pitäisikö sinunkin onnistua kasvattamaan jälkipolvi, joka toistaa sinun opetuksiasi? Jeesus oli kansanjoukkojen suosiossa - pitäisikö sinunkin saada osaksesi tykkäyksiä, hurraahuutoja ja taputuksia?

Jeesuksen kanssa joudumme tutustumaan ristin todellisuuteen. Jos unohdamme sen pois, jotakin hyvin olennaista jää silloin sivuun. Monet ovat kyllä huomanneet, että Jeesus ei ole enää ristillä, hän on nyt kuningas. Siitä he vetävät johtopäätöksen: "Olkaamme mekin kuninkaita!" - Latvasta puuhun?

Voimme todeta ristin merkityksen Jeesuksen omista sanoista: Joka ei ota ristiään ja seuraa minua, se ei kelpaa minulle. Matt.10:38.

Niinpä meidän tulee ymmärtää risti. Mitä se oikein on? Nikkaroimmeko puisen ristin, jota vedämme perässämme tai kannamme ympäriinsä? - Eihän se tarkoita mitään ulkonaista, eihän se ole mitään teatterirekvisiittaa eikä kärsimys mitään käsikirjoitettua draamaa. Se on jotain syvempää.

Silloin kun meitä syytetään jostakin, mitä emme ole tehneet, tai meitä syytetään asiasta, johon olemme syyllistyneet mutta jota paisutellaan kohtuuttomasti ja tuomion ankaruutta lietsotaan vihassa, silloin olemme lähellä ristin todellisuutta. Risti tulee lähelle silloin, kun kärsimme syyttöminä. Risti on sovituksen paikka. Kun sinä hyväksyt sen, että sinua syytetään ja rangaistaan sellaisesta, minkä joku lähimmäinen on tehnyt, silloin sinuun latautuu sovituksen voimaa. Kun sinä suostut hetken kärsimään ja tässä lyhyessä ajan rahtusessa, jonka täällä maan päällä vaellat, sinä otat vastaan vihaa ja syrjintää, epäoikeudenmukaisia syytöksiä ja suoranaisia valheita, sinä alat lopulta muistuttaa Mestariasi. Voit olla varma: Tämä hetkellinen ja vähäinen ahdinkomme tuottaa meille määrättömän suuren, ikuisen kirkkauden. 2.Kor.4.17.

Voit olla varma, että ylösnousemuksen päivä on ihana. Sinä saat vihdoin korjata kärsivällisyytesi satoa. Sinä saat täyden hyvityksen. Sinulle maksetaan vanhurskasten ylösnousemuksessa (Luuk.14:14). Satosi on suuri, se pursuaa ovista ja ikkunoista ja ilo tulvii vanavedessä, riemu on sanoinkuvaamaton.

Uskotko sen? On tärkeää, että meillä on oikea kuva Kristuksesta ja että vaellamme kaitaa tietä - ristin tietä - emmekä yritä mitään oikotietä onneen (Vrt. Mark.10:37, 1.Kor.4:8).