sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Onko sinulla hyvä arvostelukyky?

Pahan erehdyksen olen nähnyt auringon alla, virheen, joka on vallanpitäjän syytä: tyhmyys on korotettu korkealle, mutta ylhäiset ja rikkaat istuvat alhaalla. Olen nähnyt palvelijoiden istuvan hevosten selässä ja ruhtinaiden käyvän jalan palvelijoiden tavoin. Saarn.10:5-7.

Viisauden yksi ilmentymä on hyvä arvostelukyky. Hyvää arvostelukykyä ei voi saavuttaa sattumalta, se ei ole synnyinlahja, se on harjaantumisen tulos. Hyvään arvostelukykyyn tarvitaan perusteellinen Jumalan sanan tunteminen Pyhän Hengen koulussa.

Uskovia varten on olemassa kaikenlaisia kouluja, jotka ihmiset ovat järjestäneet: on seminaarit, on hiljentymispäivät, on raamattukoulut, on teologiset instituutit ja on jumaluusopin jatko-opinnot ja mitä vaan. Mutta oikeasti käymme Jumalan koulua vähän joka päivä, jos haluamme. Jotkut eivät valitettavasti halua suorittaa muita tutkintoja kuin ihmisten järjestämiä.

Oletko sinä huomannut koskaan mitään arvostelukyvyn puutetta, jota tyhmyydeksikin kutsutaan? Oletko esimerkiksi kuullut, että ihmiskunta pelastuu, kun keksitään sellainen avaruusalus, jolla päästään siirtymään toiselle tähdelle? Tai että esimerkiksi presidentin virkaan tyrkytetään jotakuta, joka vaikuttaa löydetyn kivikautisesta luolasta ja siirretyn aikakoneella nykypäivään? Kun luulisi, että kansakunnan parhaat persoonat kilpailisivat presidentin virasta. Tai oletko koskaan nähnyt, että seurakunnan paimeneksi on päätynyt joku tyyppi, joka harjoittaa erilaista henkistä ja hengellistä väkivaltaa mennen tullen? Onkohan seurakuntalaisilla mitään syytä katsoa peiliin, jos susi äänestetään lammasten paimeneksi? Tai sanotaanko sellaista henkilöä uskovaiseksi, jolla on täysin kristinuskon vastaiset arvot? Tai todistaako se hyvästä arvostelukyvystä, jos sotkee vanhan liiton säädöksillä uuden liiton seurakunnan elämää?

Jos joku syöttäisi teille tuulta ja tyhjää ja sanoisi: ”Saatte nähdä, tulee aika, jolloin teillä on virtanaan viiniä ja olutta”, niin te ihastelisitte: ”Tässäpä on oikea profeetta!” Miika 2:11. Entäpä jos tulee joku, joka suosittaa rakentamaan miljoonan euron pytingin ja haluaa maksattaa sen muilla? Noita velkavankeuteen sidottuja ihmisparkoja hän sitten aikoo kutsua ”seurakunnaksi”! Jeesus oli närkästynyt ihmisten huonosta arvostelukyvystä, saati huijaamisesta.

Taivasta te kyllä osaatte lukea, mutta ette aikojen merkkejä. Matt.16:3.

Jeesus oli pettynyt, kun ihmiset arvioivat säätä, mutta eivät huomanneet paljon merkityksellisempiä asioita. He eivät loppujen lopuksi ollenkaan tajunneet, kuka heidän keskellään oli. Jos he olisivat tunnistaneet Jeesuksen messiaaksi ja Jumalan Pojaksi, he olisivat kääntyneet pois turhanpäiväisistä asioista ja ottaneet uuden suunnan elämäänsä. Huonon arvostelukykynsä takia he tuhlasivat elämänsä tilaisuuden.

Mikä siunaus onkaan, jos osaa ottaa tilaisuudesta vaarin, jos osaa käyttää hyväksi ne tilaisuudet, joita elämä tarjoaa, jos osaa arvioida henkilöitä ja asioita oikein! Se on ulottuvillamme. Se vaatii työtä ja ponnistelua, nöyryyttäkin, sillä: nöyrien kumppani on viisaus. Sananl.11:2.

Tänään siis meillä on tilaisuus olla rohkeasti Jumalan ihmisiä, hyvän arvostelukyvyn omaavia, nöyriä ja viisaita. Tänäänkin on mahdollista siivota elämästämme pois kaikki epäjumalat. Arvioikaamme asioita ja ihmisiä Jumalan sanan mittapuulla niin emme jää tyhmiksi. Saatamme huomata, että ristiinnaulittu Kristus on Jumalan voima ja Jumalan viisaus. 1.Kor.1:24.