torstai 7. toukokuuta 2020

Voitolle kateudesta

Veljet olivat kateellisia Joosefille, ja hänen isäänsä nämä tapaukset jäivät askarruttamaan. 1.Moos.37:11.

Jos joku sinua kadehtii ja sen vuoksi kohtelee huonosti, muista Joosefia. Hän joutui paljon kärsimään veljiensä kateuden johdosta, mutta lopulta selvisi, että Jumalalla oli suunnitelma, joka vei Joosefin suuria voittoja kohti. Raamattu on ulottuvillamme, jotta sen kautta oppisimme ymmärtämään elämää ja luottamaan Jumalan suunnitelmiin.

Tilanne voi olla vaikeampi, jos itse olemme kateellisia. Kateus alkaa aina vertailemisesta. Kateus syntyy tyytymättömyydestä johonkin. Saatamme surra omia lähtökohtiamme ja syyttää vanhempiamme osamme surkeudesta. Minäkin sain kouluaikana seurata läheltä koulutoverini perhettä ja kadehdin kaveriani. Olen nähnyt muidenkin kadehtivan toisia: Jospa minullakin olisi tuollaiset vanhemmat ja tuollainen perhe! Olisipa minunkin suvullani rahaa ja varallisuutta!

Joskus on kieltämättä haastavaa kohdata elämän realiteetit ja nähdä oma surkeutensa. Toiset tuntuvat olevan lahjakkaampia, heillä on enemmän varoja, he onnistuvat kaikessa mihin ryhtyvät, kun taas minä saan rämpiä tässä suossa, taistella näitä rahahuolia vastaan, kamppailla terveysongelmien kanssa, vetää perässäni näitä elämäni painolasteja.

Kuule siis, mitä Jumalalla on sanottavaa. Jumala näkee sinun lähtökohtasi, hän tietää sinun vaatimattomat olosi, hän ei odota sinulta ihmeitä. Hän odottaa vain, että sinä tuot oman elämäsi Jumalan käyttöön. Sinun on määrä antaa sekä lahjasi että lahjattomuutesi Jumalan käteen. Sinun on määrä tuoda voimavarasi Jumalan valtakunnan rakentamiseen, mutta myös ne painolastit. Sinun elämäsi vaikeudet voivat olla juuri se, mitä Jumala voi käyttää. Sinä saat olla vertaistukena toisille, joilla on samanlaisia vaikeuksia. Sinä voit olla elämäsi sankari, kun sinä Jumalan apuun turvaten tulet läpi elämäsi kirouksista ja käännät ne siunauksiksi.

Uskothan, että Jumala on voimallinen kääntämään sinun elämäsi kaikki surkeudet voitoksi? Uskothan, että kateuden tilalle on olemassa jumalallinen vaihtoehto – Jumalalta saatu kutsumus kasvaa siksi ihmiseksi, joksi taivaan Isä on sinut suunnitellut? Sinun elämäntyösi odottaa, sinun kutsumuksesi ovi odottaa aukaisua, sinun tulevaisuutesi kylpee valossa. Se häikäisee niin että muut saavat vielä kadehtia sinua. Tule siis pois varjoista, riennä kohti valoa.

Jättäkää siis kaikki pahuus ja vilppi, kaikki teeskentely ja kateus ja kaikki panettelu. 1.Piet.2:1. Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Jer.29:11.