tiistai 19. toukokuuta 2020

Silmät kuin tulenliekit

Kun hän oli tulossa Betlehemiin, kaupungin vanhimmat saapuivat peloissaan häntä vastaan, tervehtivät häntä ja kysyivät: ”Onko kaikki hyvin, näkijä?” 1.Sam.16:4.

Tässä Raamatun kohdassa huomioni kiinnitti ihmisten pelko Samuelia kohtaan. Samuel oli saanut mainetta Jumalan profeettana ja häneen suhtauduttiin pelonsekaisella kunnioituksella. Ihmiset taisivat vähän karttaakin häntä, koska hän saattoi nostaa päivänvaloon ihmisten sydämen salaisuuksia.
Vastaavaa profeetallisuuden pelkoa voi esiintyä nykyäänkin. Joillakin uskovilla on sellainen Jumalalta saatu virka, että he toimivat koettelijoina. He eivät välttämättä tee sitä tietoisesti, vaan tahattomasti, kun Jumalan henki vaikuttaa heissä ja paljastaa ihmisten syntejä. Jonkinlainen riita voi syntyä ilman mitään tahallista aikomusta, koska ”erilaiset henget törmäävät toisiaan vastaan”. Olen huomannut, että Jumalan hengen läsnäolo voi saada aikaan mitä ihmeellisempää draamaa ihmisten keskuudessa. Jälkeenpäin sellainen voi näyttää suorastaan huvittavalta.

Profeetallinen näkökyky vaikutti Samuelin kautta, kun hänen oli määrä valita Iisain poikien joukosta Israelin tuleva kuningas. Tosin Samuelinkin silmät pyrkivät aluksi näkemään ihmisten tavalla, luonnollisen näkökyvyn mukaan: Kun he tulivat ja Samuel näki Eliabin, hän ajatteli: ”Hän se on! Nyt on Herran edessä hänen voideltunsa.” Mutta Herra sanoi Samuelille: ”Älä katso hänen kokoaan ja komeuttaan, sillä minä en hänestä välitä. Herra ei katso kuten ihminen. Ihminen katsoo ulkokuorta, mutta Herra näkee sydämeen.” 1.Sam.16:6-7.

Lopulta Samuel pääsi Hengen aaltopituudelle ja kuulemaan Jumalan äänen niin kirkkaasti, että hän ei epäröinyt Daavidin kohdalla, vaan voiteli tämän Israelin kuninkaaksi ”siinä veljesten keskellä”. Profeetta Elisan kohdalla huipentui  tällainen profeetallinen voitelu, kun hänestä kerrotaan: Israelissa on profeetta Elisa, joka kertoo Israelin kuninkaalle kaiken senkin, mitä sinä puhut makuuhuoneessasi. 2.Kun.6.12.

Voihan se olla toisaalta pelottavaa, mutta toisaalta hyvin turvallista. Haluaisin rohkaista sinua tänään suhtautumaan myönteisesti profeetallisiin ihmisiin, jättämään pois turhan arastelun ja katsomaan rohkein mielin siihen todellisuuteen, jonka profeetallinen henki valaisee. Otetaan todesta Paavalin kehotus: älkää väheksykö profetoimisen lahjaa. 1.Tess.5:20. Saatamme Jumalan hengen avulla nähdä asioita uudessa valossa, oivaltaa jotakin mitä emme aikaisemmin tienneet, käsittää yhtäkkiä kirjoitukset ja tajuta ennen arvoitukselliset asiat. Voimme noudattaa kehotusta: ”Älä pyri pinnalle, vaan pinnan alle!” Voimme tavoitella profetoimisen lahjaa ja saada Jumalalta yliluonnollista näkökykyä.

Kiitos Pyhä Henki, joka annat meille taivaallista silmävoidetta!