tiistai 21. joulukuuta 2021

Elämä on valintoja


Minä tahdon vaeltaa viisaasti, noudattaa totuuden tietä. Tulethan tuekseni! Minä tahdon toimia vilpittömästi kaikessa, mikä valtaani kuuluu. En ryhdy mihinkään mikä on pahasta lähtöisin. Minä vihaan juonittelua, pysyn loitolla siitä. Olkoon vilppi minusta kaukana, pahuudesta en tahdo tietää. Ps.101:2-4.

Nykyään vastaamme tulee tiedotusvälineistä kaikenlaista uutisvirtaa ja viihdettä. Erikoisen paljon tuntuu olevan tarjolla väkivaltaisia sarjoja. Tai vain jotakin draamaa, jossa riidellään ja sanotaan suorat sanat. Näin ihmiset saavat mallin, jonka mukaan he alkavat itsekin vähitellen käyttäytyä aggressiivisesti. Monta kertaa, kun olen nähnyt jotakin sanailua tv:ssä, olen ihmetellyt, noinko ihmiset puhuvat toisilleen.

Ei ihme, jos se aikaa myöten kulkeutuu mukana jopa seurakunnan tilaisuuksiin. Nuo sarjat, joissa erilaista draamaa yritetään luoda, opettavat meille huonoa käytöstä. Pahinta on, että ne opettavat meille kostonhimoa. Emme enää anna anteeksi mitään, vaikka pyydettäisiin. Draamahan on draamaa vain, jos siinä on maksimaalisia jännitteitä. Niitä syntyy sitten ihmissuhteisiimme, jos opimme niitä alitajuisesti matkimaan.

Olisi syytä etsiä oikeanmallisia esikuvia. Uskovan pitäisi löytää itselleen malliksi uskon ihmisiä, jotka eivät edusta mitään kiihkoilua, vaan voivat tasapainoisesti edustaa viisasta elämäntapaa. Kaikkien pitäisi voida nähdä hurskaiden ihmisten käytöstä, heidän malttiaan ja kaikesta vihapuheesta pidättymistään. Todistaa rauhaa rakentavaa asennetta ja sovittelevaa mieltä, jossa ei suvaita mitään aggressioita tai draamaa.

On syytä vetäytyä pois henkilöistä, jotka tuovat mukanaan riitaisan asenteen, pahoja sanoja, kärjekkäitä kommentteja. Kaikenlaista virnuilua on liikkeellä ja röyhkeitä puheita. Voimme ottaa niiden suhteen torjuvan asenteen ja osoittaa, että todellisia kristittyjä ei ole mahdollista manipuloida mukaan mihinkään kansankiihotukseen.

Sen, joka toista panettelee, minä vaiennan. Kopeaa katsetta ja ylpeää sydäntä minä en siedä. Ps.101:5.

On osattava valikoida ihmiset, jotka päästämme lähellemme ja joiden kanssa haluamme tehdä yhteistyötä. Daavid sanoo sen näin:

Kenet miehistä näen luotettavaksi, sen otan lähelleni. Ken vaeltaa totuuden tietä, se saa olla palvelijani. Minun luonani ei ole sijaa sille, joka toista pettää. Ken puhuu valheita, se pysyköön poissa silmistäni. Ps.101:6-7.

Meidän tulisi oppia toteuttamaan samaa seulontaa. Mutta kaikenlaisen valehtelun ja tahallisen väärinymmärtämisen keskellä on joskus vaikeaa seuloa esiin mitään vilpittömyyttä. Luotettavia ihmisiä on vähän. Jokaisesta lojaalista ystävästä voi olla kiitollinen.

Antakoon Herra sinulle hyviä ja lojaaleja ystäviä, jotka ovat uskossa kasvaneita, esikuvaksi soveliaita, uskollisia ja luotettavia. Heistä on varmasti apua sinun vaellukseesi ja tukea kun sitä kaipaat.