keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Sokeat pisteet


Mutta kuka huomaa kaikki erehdyksensä? Puhdista minut rikkomuksistani, niistäkin, joita en itse näe. Ps.19:13.

Meillä saattaa olla sokeita pisteitä, vikoja joita emme itse näe. Se on hyvin todennäköistä myös itseni kohdalla, vaikka en aina osaa niitä nimetä. Joku toinen näkee ne. Tiedän olevani lyhytpinnainen ja joskus pidän etäisyyttä ihmisiin, koska olen erakkoluonne. Muistan myös monia vahinkoja, kun ilman tarkoitusta tein jotakin, joka sitten tulkittiin tahalliseksi. Oikeastaan sellaiset sattumukset elämässä ovat opettaneet minulle jotakin tärkeää uskosta. Kun tapahtuu jotakin tahatonta, huomaan, että sen taustalla on jonkun lähimmäisen uskomus, että olen ilkeä ja paha ihminen, taipuvainen tekemään jäynää toiselle. Toisinaan kuitenkin sellaisen väärän uskomuksen takana on yksinkertaisesti lähimmäiseni vainoharhaisuus. Mustasukkaisuus voi myös olla tällainen epäluuloon pohjaava näkemys, jolla ei ole mitään todellisuuspohjaa.

Mielenrauha on terveyden perusta, intohimot kalvavat kuin hivuttava tauti. Sananl.14:30.

Jae voidaan kääntää myös niin että 'mustasukkaisuus on hivuttava tauti'. Vanha käännös puhuu 'luulevaisuudesta'. Oletko sinä nähnyt tuttavapiirissäsi ihmisiä, jotka eivät voi mennä minnekään yksin, esimerkiksi lomamatkalle, koska puoliso vahtii heitä herkeämättä? Jos tuttavasi kuitenkin uskaltaa laajentaa omaa reviiriään, vaikkakin viattomasti, seuraa helposti aviokriisi.

Terapia voisi auttaa, mutta miten suositella terapiaa vaikkapa seurakunnan johtajalle, joka luulee seurakunnan piirissä kytevän kapinallisuutta ja ampuu umpimähkään alas häntä vainoavia juoruja? Jotkut saarnamiehet käyttävät Raamattua 'katkaistuna haulikkona' - sillä tavalla räiskiessä varmuudella osuu syyllisiin ja syyttömiin.

Mistä teidän keskinäiset kiistanne ja taistelunne syntyvät? Mistäpä muusta kuin haluistanne, jotka käyvät taistelua teidän ruumiissanne. Te himoitsette, mutta jäätte vaille, kiihkon ja kateuden vallassa te vaikka riistätte hengen toisiltanne, mutta ette silti saavuta päämääräänne. Jaak.4:1-2.

Jaakob esittää lääkkeeksi rukousta. Sitä hiljentymistä ja rukouksessa viipymistä, joka rauhoittaa mielen. Ihminen, joka päivittäin katselee itseään Jumalan sanan peilistä, ei jaksa suurennella toisten vikoja. Rukouksen kautta rauhan henki saa meissä sijaa. Pyhän Hengen silmävoide pitää sokeuden loitolla. Pysytään siis rukousalttarilla, se pitää mielen ja uskonelämän terveenä.

Kaiken loppu on lähellä. Olkaa siis ymmärtäväiset ja raittiit voidaksenne rukoilla. 1.Piet.4:7.