tiistai 9. kesäkuuta 2020

Kaitsijan kutsumus

Sitten hän kysyi toistamiseen: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Kaitse minun lampaitani.” Joh.21:16.

Olen tullut iän myötä ja kokemuksen karttuessa siihen tulokseen, että viidestä hengen virasta – apostoli, profeetta, evankelista, paimen, opettaja – on paimenen tehtävä kolmanneksi vaativin apostolin ja profeetan jälkeen. Tämä ei tarkoita, että väheksyisin evankelistan tai opettajan virkaa, mutta paimenen työn vaatimukset asettavat riman paljon korkeammalle.

Paimen (tai kaitsija tai vanhin) ei saisi olla kapeakatseinen, vaan hänellä tulisi olla elämää ymmärtävä avarakatseinen asenne niin että hän voi suhtautua myötätuntoisesti erilaisiin ihmisiin. Hänen pitäisi osata suhtautua hyväksyvästi erilaisiin luonteisiin, erilaiseen temperamenttiin, erilaiseen taustaan, erilaiseen ammattiin ja sosiaaliseen asemaan. Hänen tulisi hyväksyä niin vammaiset kuin urheilijat, kohdella tasapuolisesti niin rumia kuin kauniitakin, oppineita ja oppimattomia. Hänen tulisi osata kohdella hyvin ja lempeästi ihmisiä, jotka ovat erehtyväisiä. Seurakunnissa on melkoinen kirjo ihmisiä ja he muodostavat läpileikkauksen Suomen kansasta. Varmaan siksikin Jumala näki hyväksi, että seurakunnassa on kollektiivinen johto – usean ihmisen muodostama päättävä elin – jolloin kaitsijoiden keskuudesta löytyy sopiva isähahmo jokaiselle erilaiselle jäsenelle.

Olen huomannut, että tosi paimenia on vähän. Useimmat pastorit ja vanhimmat ovat valmiit uhraamaan yhden lampaan sadasta ilman mitään tunnontuskia, jos ne 99 pysyvät ruodussa. Tämä henki ”ei sota yhtä miestä kaipaa” on Jeesuksen opetusten vastainen. Mitä Jeesus sanoikaan yhdestä lampaasta ja 99 muusta?

Hyviä paimenia tarvitaan. On suuri siunaus, jos seurakunnassa heitä on. Ehkä sinä olet sellainen? Tai Jumala haluaisi, että sinusta kasvaisi sellainen? Opettajat ja evankelistat eivät pysty pitämään laumaa koossa. Sen tähden kansa harhailee kuin lammaslauma uupuneena ja kurjana. Paimenta ei ole. Sak.10:2. Sinua tarvitaan. Paimenille on tilausta.

Ole rohkea. Kuuntele. Etsi Herran tahtoa. Hänellä on vaativia tehtäviä, mutta hän myös antaa voitelun niihin. Vähän aikaa kärsittyänne hän itse varustaa, voimistaa, vahvistaa ja lujittaa teidät. 1.Piet.5:10.