lauantai 21. toukokuuta 2022

Luonteiden moninaisuus


Mutta nöyrät perivät maan, he saavat osakseen onnen ja rauhan. Ps.37:11.

Jeesus siteerasi tätä psalmia, kun hän totesi: Autuaita ovat hiljaiset, sillä he saavat maan periä. Matt.5.5 KR38. Englannin kielessä käytetään tässä yleisesti sanaa 'meek', joka tarkoittaa: nöyrä, alistuva, lauhkea, lempeä, hiljainen. KR92 käyttää sanaa 'kärsivällinen', joka tarkoittanee lähinnä samaa kuin 'pidättyvä'.

Raamattu siis kuvaa tässä ihmisluonnetta, jonka kaikki tunnemme. Jos emme satu tykkäämään tämän tyypin henkilöstä, voimme sanoa häntä hiirulaiseksi tai nynnyksi, nössöksi tai nahjukseksi. Jeesus kuitenkin antoi kehut ja verratessaan uskovia lampaisiin, hän oikeastaan luonnehti seuraajiaan juuri tämän tyypin ihmisiksi.

Pietari oli kuitenkin Mestarille hyvin rakas ihmistyyppi ja kuten tiedämme, Pietari oli impulsiivinen, helposti innostuva toiminnan mies. Hän ei ollut erityisemmin sisäänpäin kääntynyt, kuten monet lammasluonteet, vaan ulospäin suuntautunut, sosiaalinen ja äänekäs kaveri. Pietarin luonne oli tyypillisempi miehille, kun taas Raamatun naiset olivat hiljaisempia luonteita. Varmasti ero johtui osittain kulttuurista.

Millainen luonne sinulla on? Luonteet ovat erilaisia, eivät eriarvoisia. Olet Jumalalle arvokas ja rakas, vaikka olisit nössö - hiljainen ja lauhkea. Olet arvokas, jos olet räiskyvä ja riuskaotteinen meluaja. Mutta Kristuksen sinulle antama kutsu noudattaa todennäköisesti luonnettasi. Kuten Raamattu toteaa, hiljaiset sisäänpäin kääntyneet luonteet sopivat hyvin esimerkiksi maanviljelyyn. Kyntäminen, kylväminen ja puiminen ovat puuhia, johon ei tarvita suuria puhujanlahjoja. Muistan hyvin omasta lapsuudestani, kuinka me vuosisatoja pitkän talonpoikaisen historian kautta päädyimme tekemään töitä vaiti ja vähin puhein niin kuin se kaikki kokemus olisi kertynyt luihin ja ytimiin monien sukupolvien perimänä. Sana tai kaksi päivässä riitti hyvin...

Sitten koulusivistys ja tiedotusvälineet sotkivat pelinappuloita niin että minustakin alkoi kuoriutua esiin sanankäyttäjä. Mutta kuten huomaat, käytän suhteellisen lyhyttä muotoa - en käsitä, miten joku jaksaa saarnata tunninkin yhteen menoon! Yhteiskunnassa on meneillään murros, kun maanviljelyskulttuuri väistyy ja tilalle tulee kaupunkilainen ihmistyyppi, joka on ainakin sosiaalisempi. Tähän kehitykseen on tuonut oman lisänsä tiedotusvälineiden esiinmarssi ja sosiaalinen media. Hiljaisen ja rauhaa rakastavan ihmisen tilalla on nyt räyhäävä mielenosoittaja, joka kuuluttaa omaa uhkavaatimustaan häpeilemättä kaikille.

Meidän Jeesuksen seuraajien tulisi osata kehittää ja säilyttää uskonelämään sopiva luonne. Ei tarvitse typistää mitään erilaisuutta, ainoastaan torjua kaikenlainen räyhähenki. Voimme säilyttää keskinäisen sovun, hyväksyä toinen toisemme erilaisuuden, kunnioittaa kaikkia ja ylläpitää rauhaa:

Vallitkoon teidän sydämissänne Kristuksen rauha, johon teidät on yhden ja saman ruumiin jäseninä kutsuttu. Olkaa myös kiitollisia. Kol.3:15.