perjantai 21. tammikuuta 2022

Parjaajat ja myrkynkylväjät


...ne, jotka parjaavat teidän hyvää vaellustanne kristittynä, joutuvat häpeään juuri siinä, mistä teitä panettelevat. Parempi on tehdä hyvää ja kärsiä, jos niin on Jumalan tahto, kuin kärsiä pahojen tekojen tähden. 1.Piet.3:17.

Hyvä vaellus kristittynä? Mitä se on? Jotkut korostavat seurakunnan tilaisuuksissa näyttäytymistä. Joidenkin mielestä vielä parempi kristitty on sellainen, joka tekee aina parannusta, oli syytä tai ei. Hyvä kristitty on ylhäältä johdettavissa ja toteuttaa vastaan mukisematta kaikki seurakunnan johtajan oikut? Hyvä kristitty pitää suunsa kiinni eikä sano mitään vastaan kenellekään? Hyvä kristitty antaa aina ylimääräiset rahansa pois?

Hyvän kristityn ominaisuuksia voitaisiin luetella paljonkin, mutta nuo eivät vaan osu eivätkä uppoa. Mikään noista ei määritä hyvää kristittyä. Lyhyen määritelmän antaminen on mahdotonta. Jos olemme uskoon tulleita, tarvitsemme kasvua, jotta meistä voisi tulla kristittyjä. Asian tekee monimutkaiseksi se, että voimme olla kristittyjä, vaikka emme ole tulleet uskoon.

Puhun kuitenkin uskoon tulleista. Joudumme kasvamaan keskellä keskeneräisiä uskovia, jotka parjaavat ja panettelevat toisiaan. Näemme kaikenlaista vanhan luonnon sekaantumista seurakunnan elämään: ahneutta, valehtelua, juonittelua, pelaamista, valtataistelua. Uusi testamentti mainitsee monia uskovien syntejä, luettelo on tosi pitkä. On siis tärkeää, että kasvamme uskossa, sillä kasvun myötä raadollisuutemme edes vähän karisee. Joku voi päästä aika pitkällekin. Heille voimme nostaa hattua.

Kuinka siis suhtautua parjaukseen ja myrkynkylväjiin? Kuinka pysyä kristittynä, kun pahan voimat käyvät kimppuun? Varmasti hyvä reaktio juontaa aina juurensa Raamatun sanasta. Joskus on hyvä olla reagoimatta mitenkään, joskus on hyvä vastata sävyisästi ja karttaa kaikkea kostamista. Voimme jättää asiamme Puolustajan käsiin. Niin uhri kuin hyökkääjä tarvitsevat uskossa kasvamista. Molemmat ovat Jumalan työn kohteita.

Kun siis te, rakkaat ystävät, olette ennalta selvillä tästä kaikesta, niin olkaa varuillanne. Älkää antako jumalattomien johtaa itseänne harhaan, niin että putoatte omalta varmalta pohjaltanne. Kasvakaa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänelle kunnia nyt ja iankaikkisuuden päivään asti. Aamen. 2.Piet.3:17-18.