perjantai 17. syyskuuta 2021

Omat koirat purevat


Jokunen sana seurakunnan sisäisistä riidoista ja keskinäisistä taisteluista. Ymmärrämme hyvin, että Jeesus ristiinnaulittiin, koska uskonnollinen valtaeliitti oli kateuden vallassa. Kateus on yksi vaikuttimista, jotka ajavat veljet toisiaan vastaan. Toinen on kilpailuhenki, jonka takia on pakko nokitella. Sitten on erilaiset käsitykset siitä, mikä on oikeata uskoa ja mikä väärää - väärää uskoa pitää vastustaa. Yleensä erimielisyys on teologinen, mutta kun on kerran ryhdytty painiotteluun, niin halutaan pistevoitto tai selätys hinnalla millä hyvänsä. Niinpä vastustaja leimataan senjasen kultin edustajaksi. Tunteet kuumenevat ja kiista äityy rumaksi.

Lentopallossa on pelirooli nimeltä hakkuri. Lainaan Kalevan artikkelia: "Hakkuri: Kovakätinen iskijä, jolla on suuri vastuu iskulyönneistä, joilla pallo pyritään saamaan vastustajan kenttään." Hengellisen työn kentällä nousee toisinaan esiin 'pilkkahakkureita', jotka lyövät iskulyöntejä toisten Jumalan miesten ja naisten kenttään.

Tämä on kaikki Jeesuksen opetuksen vastaista. Jeesus kyllä kiisti fariseusten, lainopettajien ja saddukeusten arvovallan ja teki selväksi, että heidän uskonsa oli kuollutta uskontoa. Jeesus ei suositellut kenellekään heidän uskonsa ottamista esikuvaksi. Terveen uskon puolesta siis on lupa puhua, mutta tarvitaan vaihtoehto. Jeesus esitti aina vaihtoehdon eikä vaihtoehto ollut jokin opillinen pilkun viilaus, vaan evankeliumi. Ilosanoma lain tilalle, vapautus orjuuden tilalle, ilo suorittamisen tilalle - siinä oli Jeesuksen vaihtoehdot. Jotain ihan muuta siis.

Emme mekään pitkälle pötki, jos alamme vastustaa sitäjasitä saarnamiestä, mustamaalata sitäjasitä 'kulttia', todistella kuinka sejase saarnaa menestysteologiaa. Yleensä sellainen on vain surkuhupaisaa ja kertoo enemmän arvostelijasta itsestään kuin arvostelun kohteesta.

Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi? Matt.7:3. Vähän kuin ottaisimme kaverilta pois lukulasit ja tarjoaisimme tilalle hitsarin laseja: "Näillä näkee!"

Haluan siis kannustaa jokaista malttiin ja itsehillintään, jos meitä yllytetään nousemaan veljeä/sisarta vastaan, joka tekee Jumalan valtakunnan työtä. Opetuslapset olivat (varsinkin ennen helluntaita) herkkiä tuomitsemaan muita sanan palvelijoita ja jopa estämään heidän työtään, mutta Jeesus sanoi: "Älkää estäkö. Joka ei ole teitä vastaan, on teidän puolellanne." Luuk.9:50.