torstai 29. huhtikuuta 2021

Julkisesti salaa

Jeesus vastasi: "Minä olen puhunut julkisesti, koko maailman kuullen. Olen aina opettanut synagogissa ja temppelissä, kaikkien juutalaisten kokoontumispaikoissa. Salassa en ole puhunut mitään." Joh.18:20.

Jeesus vetosi palvelutyönsä julkiseen luonteeseen, kun ylipappi Hannas häntä kuulusteli. Minäkin voisin Herrani esimerkin perusteella sanoa, että kaikki, mitä olen puhunut, on siellä minun blogeissani - niissä parissakymmenessä nettisivustossa, joita olen julkaissut 2000-luvulla - lukekaa sieltä.

Olen kyllä huomannut sellaisen hauskan tosiasian, että jos haluan pitää jonkin asian salassa, kirjoitan sen nettiin, missä se on julkisesti näkyvillä - sieltähän sitä ei kukaan huomaa! Kun pidät blogia netissä, kirjoitat siis salaisuuksia. Voisit yhtä hyvin lähettää pullopostia...

Hauskuutan nyt itseäni niiden kustannuksella, jotka eivät lue blogejani. Mutta teille, jotka luette näitä elämäni sirpaleisia tarinoita, halusin sanoa aivan muuta. Pysyäkseni aiheessa toivoisin voivani vakuuttaa, että kaikki ne hyvät työt, joita olette tehneet, mutta joita ei juuri kukaan ole huomannut tai mitenkään noteerannut, ovat Jumalan tiedossa ja hän palkitsee ne. Hän tuo ne esiin oikeassa valossa, kun aika on. Tästä puhui Paavalikin, kun hän kirjoitti Timoteukselle. Hän halusi vakuuttaa, että sekä pahat että hyvät teot tuodaan kerran valoon:

Joidenkin ihmisten synnit ovat kaikkien nähtävissä ja saavat tuomionsa aikaisemmin, toisten vasta myöhemmin. Samoin toiset hyvät teot ovat näkyvissä, mutta nekään, jotka eivät näy, eivät voi pysyä salassa. 1.Tim.5:24-25.

Jeesus suositteli useaan otteeseen tekemään asioita yksityisesti, pitämään oma rukouselämäkin suurelta osin piilossa, välttämään kaikkea kerskailua ja ihmisten suosion kalastelua. Hän tuntuu suorastaan vihjaavan, että hengellinen aikuisuus näkyy siinä, että ihminen on uskostaan vaatimaton eikä työnnä itseään eturiviin. Uskossaan vahva ihminen tietää, että Jumala näkee kaiken. Hän ei ole silmän palvoja eikä rummuta hyviä töitään. Hän on täysin tietoinen siitä, että hänen elämänsä ei riipu ihmisten mielipiteistä tai yleisön suosiosta, hänen elämänsä riippuu kokonaan Jumalasta.

Niin, Herra Jumala, Kaikkivaltias! Oikeat ja vanhurskaat ovat sinun tuomiosi. Ilm.16:7.

Me emme siis vaella minkään peitevaatteen alla, vaan esiinnymme aivan avoimesti (2.Kor.3:12) ja tuomme esiin evankeliumin sanaa - uskon, toivon ja rakkauden sanomaa - ja luotamme siihen, että Jumala antaa meille kykyä hänen sanomansa välittämiseen, hänen valonsa esiin tuomiseen, hänen kunniansa kirkastamiseen. Ja olemme varmoja, että saamme osaksemme siunauksen, kun palvelemme Herraa. Meidän voittopalkintoamme ei voi meiltä riistää kukaan syyttäjä, vaikka yöt ja päivät syyttäisi, eikä kukaan valehtelija, joka kaataa niskaamme tekaistuja tarinoita tai saattaa muiden tietoon vääriä johtopäätöksiään. Me saamme iloiten palvella Herraa, joka toimittaa meille oikeuden.

Jokaisen kielen, joka käy sinua syyttämään, sinä osoitat valehtelijaksi. Tämä on Herran palvelijoiden perintöosa. Minä annan heille siihen oikeuden, sanoo Herra. Jes.54:17.