tiistai 3. marraskuuta 2020

Eläkää valon lapsina!

Ennen tekin olitte pimeyttä, mutta nyt te loistatte Herran valoa. Eläkää valon lapsina! Ef.5:8.

Paavali opettaa efesolaiskirjeessä tästä aiheesta ja sanoo jotakin hyvin kuvaavaa: Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Ef.5:9.

Hengellisessä elämässä vallitsevat samat lait kuin luonnollisessakin: hedelmäpuut tuottavat hedelmää vain valoisaan vuodenaikaan. Emme saa pimeässä mitään kasvamaan. Jos teemme asioita pimeässä ja muilta salaa, emme saa aikaan mitään hyvää. Älkää osallistuko pimeyden töihin: ne eivät kanna hedelmää. Ef.5:11.

Paavalin ohjeet ovat suorasukaisia, mutta selkeitä. Katsokaa siis tarkoin, miten elätte: älkää eläkö tyhmien tavoin, vaan niin kuin viisaat. Käyttäkää oikein jokainen hetki, sillä tämä aika on paha. Ef.5:15-16.

Aikamme on rajallinen. Päiväsaikaan, kun olemme hereillä, meillä on paljon pakollisia askareita, jotka vievät suuren osan ajasta. Työ vie noin kahdeksan tuntia päivässä niiltä, jotka työelämässä ovat. Niinpä jos aiomme käyttää vapaa-aikamme tehokkaasti, meidän on keskityttävä. Kaikenlaiseen lorvailuun tai huvituksiin ei kannata tuhlata kallista aikaansa. Paavali tarkoittanee tätäkin, kun sanoo: Älkää olko järjettömiä, vaan ymmärtäkää, mikä on Herran tahto. Ef.5:17.

Meillä on suuri houkutus käyttää aikaamme turhuuksiin. Siksi olisi hyvä, jos meillä olisi selkeä kutsumustietoisuus ja sydämen palo toteuttaa omaa kutsumustamme. Jos kutsumustietoisuus puuttuu, jokaisen uskovan tulisi kysellä sitä ja pyytää Jumalan johdatusta sen löytämiseen. Siihenkin Paavalilla on ohje: Pyrkikää saamaan selville, mikä on Herran mielen mukaista. Ef.5:10. - Etsivä löytää.

Jos pitää valossa vaeltaa, tarkoittaako se, että pitää koko yksityiselämänsä ladata seurakunnan pastorin korvaan? Pitääkö kaikki tunne-elämänsä kiemurat paljastaa jokaiselle vastaantulijalle? Entä seksijutut? Pitääkö kertoa kaikki yksityiskohtia myöten juorulehdelle?

No, ei varmasti pidä. Valossa vaeltaminen on tärkeä periaate, mutta jokaisella on myös oikeus yksityisyyteen. On osattava vetää raja yksityisen ja julkisen elämän välille. Itse ainakin toivoisin, että toiset osaisivat minun yksityiselämääni koskevat spekuloinnit jättää siihen katuojaan, josta ovat ne onkineetkin. Tai että varsinkin uskovat osaisivat jättää myrkyn kylvämisen yksinoikeuden pimeyden ihmisille. Vastaavasti haluan itse toimia muiden suhteen. Tästä Paavali muistutti Timoteusta:

Torju jumalattomat tyhjät puheet ja vastaväitteet, joita tiedon nimellä kulkeva valhetieto keksii. 1.Tim.6:20.