perjantai 1. tammikuuta 2021

Mitä opimme koronasta?


Olin joskus tietojenkäsittelyn kurssilla, jossa opetettiin tietokannan suunnittelua. Jollain tauolla esitin ns. tyhmän kysymyksen, josta ilmeni, etten ollut ymmärtänyt, mistä puhuttiin. Oppi ei mennyt perille. Näissä tilanteissa sanotaan "ei mennyt ihan jakeluun". Opettajat huokailivat "siinä oli sekin!"

Oletko sinä joutunut nolatuksi, kun olet ollut hidas älyämään jotakin? Tai oletko huomannut, miten vaikeata joillekin on tajuta sitä, mitä juuri juurta jaksain selitit? Opimmeko siis koronapandemiasta mitään? Jos jokin asia leimasi vuotta 2020, niin koronavirus. Luin jostain, että joku julkkis oli erehtynyt sanomaan, että koronapandemia oli Jumalan lähettämä. Hän joutui heti pahanlaisen ryöpytyksen kohteeksi somessa.

Eräs Jumalan mies esitti mielenkiintoisen taulukon erilaisista kulkutaudeista ja muista kuolemaa kylvävistä ilmiöistä, kuten sodista, terrorismista ja aborteista. Siinä taulukossa kuolonuhreja tuotti eniten abortit ja vähiten korona. Sama mies oli sitä mieltä, että maailmassa ei ole ollut yhtään vakavaa kulkutautia, joka ei olisi ollut Jumalan liikkeelle laskema. Perustelukin oli yksinkertainen: ei kukaan ihminen pystyisi sellaista luomaan.

Ehkä emme nyt mieti biologista sodankäyntiä, sillä koronan yhteydessä siihen ei ole aihetta. Ehkä voisimme ihan vakavasti miettiä, mitä Jumala haluaa sanoa? Onko koronaviruksella jokin viesti?

Ainakin meitä muistutetaan, että Jumala on elämän ja kuoleman Herra. Jos hän haluaa kutsua jonkun ajasta iäisyyteen, kuka voi sen estää? Lääkärikö? Jos lääkäri pitää ihmisen hengissä, ei Jumala kaiketi ole potilasta siinä tapauksessa kutsunut ajasta iäisyyteen. Jos joku kuolee koronaviruksen tähden, onko hän siis paha ihminen? Eikö ole niin, että Jumala kutsuu ajasta iäisyyteen niin pahat kuin hyvät?

Joudumme miettimään asioita ja etsimään raamatullisia näkökulmia niihin. Jos seurakuntien työ joudutaan hoitamaan etänä, onko mahdollisesti "harppujemme helinä" (Aam.5:23) alkanut tosissaan ärsyttää Jumalaa? Puuttuuko hengellisyydestämme kenties jotakin (Aam.5:24)?

Joudumme väistämättä parannuksen paikalle. Saatamme olla öönä aapisen laidassa, kun emme ymmärrä, miksi Jumala toimii näin. Mutta voin kertoa, että minä opin aikaa myöten ymmärtämään tietokannan suunnittelua ja uskon, että seurakunta oppii aikaa myöten ymmärtämään, mitä varten tämä koronapandemia on lähetetty ihmisiä vaivaamaan. Juuri siinä on toivon ydin: Jumala välittää!

Älä väheksy, poikani, Herran kuritusta, älä masennu, kun hän ojentaa sinua - jota Herra rakastaa, sitä hän kurittaa, hän lyö jokaista, jonka pojakseen ottaa. Hepr.12:5-6.