sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Elämän täyskäsi


Antakaa niiden kasvaa yhdessä elonkorjuuseen asti. Kun sen aika tulee, minä sanon korjuuväelle: Kootkaa ensin rikkavilja ja sitokaa se kimpuiksi, että se poltettaisiin. Mutta vehnä korjatkaa aittaani. Matt.13:30.

Vanha käännös puhuu lusteesta. Rikkavilja voi ensimmäisenä tuoda mieleen hukkakauran, sillä hukkakauraa vastaan taistellaan suomalaisilla pelloilla. Sen sijaan lustetta ei näillä main esiinny, vain Lähi-idässä. Hukkakauran torjunta on vähän erilaista kuin lusteen, sillä sitä voidaan torjua myrkyttämällä kasvukauden aikana tai kitkemällä käsin. Yhtäläistä on kitkettyjen kasvien hävittäminen polttamalla.

Luste on hukkakauraakin petollisempi, sillä se muistuttaa kovasti vehnää. Eron näkee vasta kasvukauden lopussa. Raamatun ohje on siksi pätevä juuri lusteelle. Eroksi kai voidaan laskea sekin, että hukkakaura on ravintoarvoltaan mitätön, kun taas luste on myrkyllinen.

Jeesus tarkoitti siis vertauksellaan, että uskovien joukossa tulisi olemaan ihmisiä, joiden usko ei ole tervettä. Hän varoitti seuraajiaan, että he eivät voi palvella kahta herraa, joko he ovat kokosydämisesti kristittyjä tai paholainen saa heistä otteen. Kun paholainen saa seurakunnan jäsenen houkuteltua omaan kerhoonsa, tapahtuu jotakin, mikä ei ulospäin näytä paljon miltään. Hukkakaura on kovasti kauran näköinen ja luste ihan kuin oikea vehnä. Mutta kauran näköinen hukkakaura ei sisällä kunnollista hengen ravintoa eikä vehnän näköinen luste ravitse, vaan on myrkyllinen. Oletko sinä tavannut näitä seurakunnan jäseniä, kenties hyvämaineisia kristittyjä, joiden myrkylliset sanat häiritsevät? Satakuntalainen saarnamies nimeltä Tarmo Pohjala sanoi kerran, kun kesäkonferenssissa tapasimme ja koolla oli sekalainen joukko uskovia: "Moni kakku päältä kaunis, vaan on silkkoa sisältä!" Ei hän nimiä maininnut, mutta ei toisaalta kaunistellut, mitä profeetallisin silmin näki.

Kehitys, joka vie Jeesuksen seuraajan kauas Vapahtajasta, voi kestää eliniän. Ulkoisia jälkiä se ei välttämättä paljon jätä, vaan uskon maneerit säilyvät. Tarvitaan sellaista röntgenkatsetta, joka Pietarilla oli Samariassa, kun noita Simon häilyi noituuden ja uskon välimaastossa. Simon halusi rahalla ostaa hengellisiä lahjoja, johon Pietari sanoi: Kadotukseen joudut rahoinesi, kun luulet, että Jumalan lahja on rahalla ostettavissa!...Minä näen, että sinä olet myrkkyä täynnä ja vääryys pitää sinua kahleissaan. Ap.t.8:20,23.

Tämä kirjoitus olkoon rohkaisuksi sinulle, jos sinua on väitetty uudestisyntymättömäksi tai muuten epäaidoksi uskovaiseksi, teeskentelijäksi ja valeveljeksi/-sisareksi. Monethan haluavat lusteen poistaa heti, vaikka niin ei pitäisi tehdä siitä yksinkertaisesta syystä, että se vain johtaa oikeusmurhiin ja vääriin tuomioihin. Seurakunnan pitäisi olla lämmin yhteisö, jonka piirissä jokainen saa kasvaa sillä tavalla tervettä kasvua uskossa, että hänestä ei tule lustetta eikä hukkakauraa. Jopa noita Simonilla oli mahdollisuus puhdistua ja kasvaa. Hän pyysi armoa ja esirukousta, ettei hänelle tapahtuisi mitään pahaa. Evankeliumissa on voimaa muuttaa ihminen, se pureutuu geeneihin asti. Jokainen voi kasvaa, tulla uudeksi, saada aloittaa puhtaalta pöydältä, saada tilaisuuksia tarkistaa suuntansa - peliä ei ole menetetty. Muista aina: elämäsi ei ole ohi, ennen kuin se on ohi. Minäkin odotan ylösnousemuksen päivää siinä uskossa, että sitten vasta katsotaan kortit! Odota sinäkin hyvää tulevaisuutta uskossa Vapahtajaasi. Ei ole mahdotonta, että kädessäsi on täyskäsi tai peräti värisuora!

Pyrkikää siis, veljet [ja sisaret], yhä innokkaammin tekemään lujaksi kutsumuksenne ja valintanne. Kun näin teette, te ette koskaan lankea, ja niin te saatte avatuista ovista vapaasti astua meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen iankaikkiseen valtakuntaan. 2.Piet.1:10-11.